Jacob Fugger was een Duitse bankier met een neus voor geld. Hij zou op een bepaald moment zo’n 2% van de Europese economie in zijn bezit hebben gehad, goed voor een fortuin van 400 miljard in huidige Amerikaanse dollars.

Dit zijn 7 geld tips van Jacob Fugger die vandaag nog even actueel zijn als 500 jaar geleden.

Beleg wanneer anderen angst hebben

2 keer in zijn leven durfde Fugger met veel geld tegen de stroom in gaan. Het leverde hem een fortuin op.

De eerste keer vergaarde hij al zijn geld die hij kon krijgen om de Aartsbisschop van Tirol te steunen tegen Venetië. De Aartsbisschop kreeg geen geld meer van de banken, wel van Fugger. Uiteindelijk kon de Aartsbisschop een regeling treffen met Venetië. Als dank kreeg hij een concessie voor de grootste zilvermijn ter wereld.

De tweede keer investeerde hij in een Hongaarse kopermijn toen iedereen dacht dat de Turken zouden binnenvallen. De Turken kwamen naar Hongarije, maar pas vele jaren na de dood van Fugger.

Zorg dat je onmisbaar bent

Too big to fail bestaat al langer dan sinds de financiële crisis. Fugger had iets wat anderen niet hadden: heel veel geld. Hij kon steeds snel met grote sommen over de brug komen. Diegene die geld nodig hadden, waren niet tevreden met de voorwaarden van Fugger. Maar ze konden ook niet zonder hem.

Blijf op de hoogte

Fugger begreep al snel de waarde van kennis. Hij creëerde de eerste wereldwijde nieuwsdienst en maakte gretig gebruik van deze informatie. Keizer Maximilian zei hem ooit dat een schip met goud onderweg was als onderpand. Maar dankzij zijn netwerk wist hij dat het schip nooit de haven had verlaten.

Ken je getallen

Fugger was een van de eerste die dubbel boekhouden invoerde in zijn bedrijven. Hij was ook een van de eerste die gebruik maakte van auditeurs. Zo wist hij perfect hoe zijn bedrijven er voor stonden.

Een goede opleiding

De Duitse bankier spendeerde vele jaren in Venetië (op dat moment de belangrijkste financiële stad ter wereld) als een soort stagiair. Hij deed er kennis op, ervaring en connecties.

Kalm blijven

Een Oostenrijkse bisschop was ooit een van zijn grootste deposito’s. Bij de dood van de bisschop eiste de Paus het geld op. Maar Fugger had dat geld niet omdat het in diverse investeringen zat. Toch bleef Fugger kalm en deed hij alsof hij enorm liquide was. Dit kocht hem tijd om de nodige fondsen vrij te maken en redde zijn business.

Geef iets terug

Fugger is de bedenker van de Fuggerei, het eerste betaalbaar wonen project. Fugger was van mening dat iedereen die werkte een dak boven zijn hoofd moest hebben. De huurprijzen waren er ¼ van de normale prijzen.

Bron: MarketWatch

Foto Credit: Wikimedia Commons/Adam Jones