(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,6 procent tot 547,32 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een vlak slot resteerde.

Hoewel de zorgen over een mogelijke vertraging van de nieuwe Amerikaanse belastingwet licht op het sentiment drukten, lagen winstnemingen volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus meer ten grondslag aan de koersverliezen op het Damrak. “Dit was welkom. Daar zaten we op te wachten”, zei Schutte. “Het is voor het eerst in lange tijd dat de markt weer een beetje lucht krijgt”, voegde hij toe. “Je ziet daarbij overigens dat de markt geen switch maakt naar de obligatiemarkt”, constateerde de beleggingsadviseur nog.

Analist Corné van Zeijl van ACTIAM merkte, nu het cijferseizoen zo goed als achter de rug is, op dat het een mooi seizoen is geweest, waarbij ook de verwachte winsten voor het resterende deel van het jaar naar boven werden bijgesteld. “Het winstmomentum is in alle regio’s erg goed te noemen”, zei Van Zeijl op Beursplein 5 voor de camera van ABM Financial News.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat het aantal failliet verklaarde bedrijven in oktober is gestegen. In oktober werden er 20 meer bedrijven failliet verklaard dan in september.

Tevens werd bekend dat de industriële productie in Frankrijk in september is hersteld van een daling in de voorgaande maand. De productie steeg op jaarbasis met 0,4 procent. De Britse industriële productie steeg in september op maand- en jaarbasis met respectievelijk 0,7 procent en 2,5 procent. In Italië was in september echter sprake van een daling op maandbasis met 1,3 procent, terwijl de productie op jaarbasis wel met 2,4 procent steeg.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het Amerikaans consumentenvertrouwen in november is gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 100,7 eind oktober naar 97,8 halverwege deze maand. Het betreft een voorlopige meting.

Michel Barnier heeft de Britten een deadline van 2 weken gegeven om aan te tonen dat er voldoende progressie wordt geboekt op een drietal cruciale dossiers. Dit zei de onderhandelaar namens de Europese Unie vrijdag. De heikele onderwerpen zijn de burgerrechten, de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek en uiteraard de eindafrekening die bepaalt wat de Britten moeten betalen voor hun vertrek uit de EU.

Indien er op deze drie punten niet voldoende vooruitgang is geboekt, zullen in december de gesprekken over de toekomstige handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU niet kunnen starten, dreigde Barnier. Dit terwijl de Britten juist deze gesprekken zo vlot mogelijk willen beginnen.

De euro/dollar noteerde op 1,1661. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1629 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1642 op de borden.

Olie noteerde vrijdag vrijwel vlak. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 57,11 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 64,01 dollar. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 3,4 procent. Het staalbedrijf overtrof afgelopen kwartaal de consensus met 3 procent, met een EBITDA van 1.924 miljoen dollar. Topman Lakshmi Mittal zei dat de marktomstandigheden aan het verbeteren zijn en schetste een positief beeld voor 2018. ING noemde de resultaten alsmede de outlook solide. 

Boskalis Westminster zag in het derde kwartaal het resultaat en de orderportefeuille afnemen, en herhaalde de verwachtingen voor het tweede halfjaar. Analist Edwin de Jong van NIBC beschouwde de trading update als positief en zei dat de baggeraar de opgaande lijn weer heeft gevonden. Beleggers denken daar schijnbaar anders over. De koers verloor 2,6 procent. 

Randstad maakte bekend dat de CFO wordt vervangen. Robert Jan van de Kraats zal het stokje overdragen aan Henry Schirmer, afkomstig van Unilever. Opvallend is dat de termijn van Van de Kraats nog lang niet is afgelopen, en dat hij ook nog tot en met 2019 bij Randstad blijft, hoewel niet in de rol van CFO. Randstad daalde 0,6 procent.

Aegon leverde 1,7 procent in, ondanks dat KBC Securities het advies op de verzekeraar verhoogde van Houden naar Kopen. Het koersdoel steeg met 30 cent naar 6,10 euro. Donderdag won Aegon echter al bijna 5 procent, na goed ontvangen kwartaalcijfers.

Altice ging ook vrijdag weer omlaag, nadat het aandeel al de hele week terrein verloor. Donderdag laat werd bekend dat het bestuur van de kabelaar op de schop gaat. CEO Michel Combes vertrekt en wordt opgevolgd door Dexter Goei. Bryan Garnier haalde het aandeel van de kooplijst. Volgens het beurshuis kan het vertrek van Combes betekenen dat de situatie in Frankrijk slechter is dan de markt verwacht. Het aandeel leverde 3,4 procent in. 

Nog een stapje slechter dan Altice deed landgenoot Gemalto het. Dit aandeel werd 4,4 procent minder waard.

In de Midkap was BE Semiconductor Industries koploper met een winst van 2,2 procent.

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties boekte in het afgelopen kwartaal een hoger direct resultaat geboekt, met name dankzij een stijging van de huurinkomsten. Het aandeel won 1,6 procent. ING concludeerde dat Eurocommercial profiteert van de koopzucht van de consument.

Net als Aegon deed ook Intertrust het donderdag goed na het openen van de boeken. Het aandeel won gisteren ruim zeven procent. Vrijdag verloor het aandeel echter 3,7 procent, nadat de ministerraad instemde met een wetsvoorstel van de minister van Financiën om de regels voor de trustsector aan te scherpen.

BAM daalde 2,5 procent. InsingerGilissen heeft het koersdoel voor BAM Groep verlaagd van 6,50 naar 5,80 euro bij een ongewijzigd Aanbevolen advies in reactie op de tegenvallende kwartaalcijfers van de bouwer, die donderdag bekend werd gemaakt.  

De grootste daler was evenwel Flow Traders met een verlies van 4,3 procent. Het aandeel staat onder druk na een negatieve rapport van Kempen. 

Bij de kleinere aandelen ging Kendrion aan de leiding met een winst van 3,9 procent. NIBC verhoogde het koersdoel van 37,50 naar 43,00 euro bij een ongewijzigd Accumuleren advies. Eerder deze week maakte Kendrion kwartaalresultaten bekend die goed werden ontvangen. 

Van Lanschot Participaties bereikte overeenstemming over het verwerven van een minderheidsbelang in Jansens & Dieperink uit Zaandam. De koers van Van Lanschot Kempen steeg 1,8 procent. 

Basic-Fit daalde 0,3 procent. “Basic-Fit heeft een overtuigend verhaal neergezet tijdens de beleggersdag van de uitbater van fitnessscholen”, zei analist Marc Zwartsenburg van ING.

Veruit de grootste daler in de AScX was Sif dat maar liefst 11,0 procent verloor. De resultaten stonden in het derde kwartaal onder druk. Analist Martijn den Drijver van NIBC sprak van zwakke cijfers. Sif meldde bovendien dat de winst dit jaar lager zal uitkomen dan eerder werd voorzien. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.578,32 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.