quotes aandelenmarkt

John Bolge is de oprichter van de Vanguard Group en is daarmee de uitvinder van de ETF, het meest innovatieve financiële instrument van de laatste decennia. Net als Warren Buffett kan John Bogle zijn geniale inzichten omzetten in eenvoudige taal zodat iedereen het begrijpt.

Toen John Bogle tientallen jaren geleden op de proppen kwam met een eenvoudig en goedkoop instrument dat de S&P 500 volgde, werd hij weggelachen door Wall Street. Nu heeft het Vanguard 500 Index Fund zo’n €250 miljard in beheer.

Dit zijn 7 geniale inzichten van deze geniale belegger.

# 1. Diversificatie: ‘Ga niet op zoek naar de naald in de hooiberg, koop de hooiberg.’

# 2. Kosten: ‘De ironie van beleggen is dat ze niet krijgen waar ze voor betalen maar dat ze wel krijgen waar ze niet voor betalen.’ M.a.w. iedere euro die je kan uitsparen aan kosten is een euro die voor jou geld kan opbrengen.

# 3. Markt timing: ‘Het idee dat een bel bepaalt wanneer je in en uit de markt moet stappen, is niet geloofwaardig.’ Het psychologische probleem met markttiming is dat het rendement voor beleggers verschilt van de markt. En dat zorgt bij veel mensen voor stress.

# 4. Handelsvolume: ‘Het handelsvolume in een jaar op de beurs bedraagt $33.000 miljard terwijl investeringen in nieuwe bedrijven slechts $250 miljard bedragen.’ M.a.w. 99% van de transacties bestaat uit poker chips die van hand verwisselen terwijl 1% nieuwe poker chips creëert.

# 5. Hoe eenvoudig beleggen is: ‘Beleggen is niet zo moeilijk als het lijkt. Succesvol beleggen is een paar dingen juist doen en veel dingen niet fout doen’. Dit komt overeen met de ideologie van Warren Buffett en vele andere grote beleggers. De grootste winst komt niet van de winst die je maakt, maar het verlies dat je vermijdt.

# 6. Tijd en geduld: ‘Tijd is je vriend, impulsen je vijand.’

# 7. Risico: ‘Wanneer je problemen hebt om 20% te verliezen, moet je niet in de aandelenmarkt zitten’. Correcties van 10% doen zich gemiddeld ieder jaar voor, correcties van 20% gemiddeld om de 3 à 5 jaar en correcties van 50% gemiddeld elk decennium. Daar moet je als belegger op voorbereid zijn.

Geniale quotes over beleggen

Deel deze infographic


Bron: MarketWatch