vuurwerk

De laatste maand van het jaar is aangebroken en traditiegetrouw beginnen de beleggers weer te denken aan de zogenoemde ‘eindejaarsrally’. Het is altijd afwachten of deze rally er daadwerkelijk komt, maar de geschiedenis wijst uit dat de twee laatste handelsweken van het jaar normaliter erg gunstig uitpakken voor de aandelenmarkten.

De Amerikaanse beleggers hebben eigenlijk de afgelopen weken al hun ‘kerstcadeaus’ mogen ontvangen. Zo wisten de Dow Jones en de S&P 500 index meerdere malen te stijgen naar nieuwe recordhoogten. Zit er deze maand nog meer in het vat?

De eindejaarsrally kan starten vanaf de tweede handelsweek

rally-december

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Almanac Trader, is te zien dat de Amerikaanse aandelenmarkten normaal gesproken het erg goed weten te doen tijdens de laatste 10 handelsdagen van het beursjaar.

Wat dat betreft moeten de beleggers vanaf volgende week hun ogen ophouden voor mogelijke ‘koopjes’. De historische bewegingen laten immers ook zien dat we de komende handelsdagen rekening moeten houden met een consolidatie of zelfs een correctie. Vanaf de 10e handelsdag is er een vergrote kans op een eindejaarssprint!