Rijke mensen liegen niet We houden ons allemaal wel eens een leugentje om bestwil voor. Dit kan gaan van ‘een extra stukje chocolade kan geen kwaad’ tot ‘het regent, dus vandaag gaan we beter niet sporten’. Maar af en toe houden we ons ook leugens voor over geld … en dat is meestal geen goed idee. Er zijn leugens die ons in schulden houden of die ervoor zorgen dat we niet rijk worden. Wil je veel geld verdienen, moet je eerlijk zijn tegenover jezelf. Rijke mensen geloven dan ook onderstaande 7 leugens niet en dat zorgt ervoor dat ze meer geld hebben dan jij.

# 1. Ik heb dat nodig

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen wat je nodig hebt en wat noodzakelijk is. Heb je echt de nieuwste iPhone nodig? Is het nodig om iedere vrijdag en zaterdag op stap te gaan? Heb je die nieuwe kleren nu nodig? … We liegen onszelf dikwijls voor dat we iets nodig hebben terwijl dat absoluut niet noodzakelijk is.

# 2. Ik ga toch nooit veel geld hebben

Er zijn honderden voorbeelden te vinden van mensen die van niets een fortuin opbouwden. Denk maar aan Elon Musk of Daymond John. Wanneer je jezelf steeds vertelt dat je niet rijk kan worden, zal je ook niet rijk worden. Denk positief en laat de kansen tot jou komen.

# 3. Ik moet dat kopen, het is in solden

Wanneer we iets kopen dat noodzakelijk is (niet iets dat we ‘nodig’ hebben) en dat in solden staat, is dat een goede deal. Iets kopen omdat het in solden staat, is in feite niets meer dan geldverspilling. Zie je bijvoorbeeld een blender in solden staan voor €25 in plaats van €50, heb je €25 bespaard als je op zoek bent naar een blender, anders heb je gewoon €25 meer uitgegeven.

# 4. Iedereen heeft toch een autolening

Er zijn mensen met een grote autolening, een kleine autolening of geen autolening. Die laatste groep zijn de slimste. Een autolening is een dure onderneming. Wanneer je moet lenen betekent dit dat je die auto eigenlijk niet kan betalen.

# 5. Ik heb het verdiend

‘Ik heb hard gewerkt, dus ik mag eens goed gaan shoppen. Dat heb ik verdiend’. Hoe dikwijls zeg jij dat tegen jezelf? Hard werken mag beloond worden, maar denk eens na wat je met dat geld allemaal kan doen als je dat op lange termijn investeert in plaats van uit te geven aan korte termijn genot.

# 6. Ik ga niet eeuwig leven

YOLO bestaat niet. You Only Live Once, dat is waar, maar de kans is groot dat je langer leeft dan je denkt. En je gaat heel je leven geld nodig hebben. Niet sparen voor later is de fout die arme mensen arm houdt. Het is een gebrek aan respect voor je toekomst.

# 7. Er zal wel iets uit de bus vallen

Hoop is zelden een goede strategie, afhankelijk zijn van geluk evenmin. Wie denkt dat hij/zij wel ooit eens de lotto zal winnen, legt heel zijn/haar strategie in de handen van hoop en geluk. Geluk creëer je echter door gebruik te maken van de opportuniteiten die zich voordoen, geluk komt niet vanzelf.