Je zou het niet meteen zeggen, maar goud heeft al 2 goede jaren achter de rug. Na 3 verliesjaren op rij sloot het gele edelmetaal 2016 en 2017 af met een winst. Na de overwinning van Trump kwam goud nog zwaar onder druk, maar het lijkt stilaan terug onder die druk vandaan te komen. De weg omhoog lijkt terug ingezet.

Volgens Sean Williams van TMF UltraLong zien we dan ook eerder goud aan $2.000 dan $1.000 ondanks dat het gele edelmetaal dichter bij de ondergrens dan bij de bovengrens noteert. Hij ziet daar 7 goede redenen voor.

# 1. De opportuniteitskost

Goud brengt geen rente of dividend op. Wanneer bijna-gegarandeerde producten zoals spaarboekjes en overheidsobligaties een hogere rente krijgen, daalt de aantrekkingskracht van het gele edelmetaal. De rente zit ook nog eens stevig in de lift, maar blijft onder het inflatieniveau. Nominaal stijgt de opbrengst, maar de bevolking verliest nog steeds koopkracht door de hogere inflatie. Hierdoor blijft goud aantrekkelijk als indekking tegen waardeverlies. Goud stijgt ook vaak voor inflatie toeneemt.

 

# 2. De consument is verwend

De lage rentevoeten op leningen heeft de consument de laatste jaren erg verwend. We vinden het zo normaal dat de rentevoet zo laag is, dat we op de rem gaan staan wanneer de rentevoet opnieuw stijgt, ook al staat de rentevoet nog steeds historisch bijzonder laag. Dit verhoogt het risico op een vertraging van de economie. En dan wordt goud altijd terug populairder onder de beleggers.

 

# 3. Trump

Trump blijft een ongeleid projectiel. Ondanks dat de bewoner van het Witte Huis in eerste instantie veel positiever overkomt dan werd verwacht, blijft er een zweem van onzekerheid bestaan. Er kan ieder moment iets gebeuren met Trump aan het roer. Met Trump aan het roer is een oorlog nooit ver weg.

# 4. China en Brexit

De Brexit-onderhandelingen en de gevolgen van de scheiding blijven onzeker. Ondanks de aantrekkende economie op het oude continent kan de Brexit roet in het eten gooien, langs beide kanten van het kanaal. Ook China blijft een grote onzekerheid. Menig analist voorspelt dat de 2e grootste economie ter wereld voor een Lehman Brothers moment staat.

# 5. De Amerikaanse schuldengraad

Niet alleen in Europa kampt men met hoge schulden op overheidsniveau. Onder Barack Obama explodeerde de Amerikaanse overheidsschuld ook. Naar alle verwachtingen zal het onder Donald Trump niet veel beter worden. Recent was er zelfs een shutdown van de Amerikaanse overheid nodig om het budget rond te krijgen. Hoge schulden vertragen economische groei en zijn altijd een aantrekkingskracht voor goud.

Amerikaanse schulden Obama

# 6. De geschiedenis

De geschiedenis leert ons dat de goudprijs het altijd goed doet wanneer een Republikein in het Witte Huis zit.

# 7. Zwakke Amerikaanse dollar

Samen met de sterkere euro volgt ook een zwakkere Amerikaanse dollar. Sinds de verkiezing van Donald Trump zit de dollar in een neerwaartse trend. Wanneer de huidige steun neerwaarts wordt doorbroken, kan de dollar nog veel verder dalen. Goud beweegt meestal invers aan de richting van de dollar.

Bron: Fool