(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen vrijdag af op een een hogere opening, wat nieuwe records voor de grote beursindices voorspelt. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de openingsbel circa 0,3 procent in het groen.

“De economische groeicijfers zijn met de inflatie en arbeidsmarktcijfers een belangrijke referentie voor het monetaire beleid van de Federal Reserve”, zei marktanalist Ron van der Does van IG Markets vrijdag. “De FOMC van de Fed komt volgende week bij elkaar en alhoewel de samenstelling van de stemgerechtigden is veranderd, wordt er voor deze maand nog geen renteverhoging verwacht”, voegde hij toe

Op macro-economisch gebied bleek vrijdagmiddag dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2017 met 2,6 procent is gegroeid. De grootste economie ter wereld groeide hiermee in het afgelopen kwartaal minder hard dan de 2,9 procent waarop door economen was gerekend. In het derde kwartaal van 2017 groeide de Amerikaanse economie met 3,2 procent. 

Het wat tegenvallende cijfer verhulde volgens ING de onderliggende sterkte van het rapport. 

De orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten stegen in december. De orders voor goederen zoals vliegtuigen, koelkasten en auto’s stegen vorige maand met 2,9 procent tot 249,4 miljard dollar. De stijging van de orders voor duurzame goederen in november is bijgesteld van 1,3 naar 1,7 procent. Exclusief transport liepen de orders in december met 0,6 procent op, terwijl de orders zonder militair materieel mee te rekenen, met 2,2 procent toenamen.

De groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in december gestegen. De groothandelsvoorraden namen ten opzichte van november met 0,2 procent toe. Op jaarbasis stegen de voorraden met 3,3 procent. In november stegen de voorraden nog met 0,7 procent op maandbasis, waar eerder 0,8 procent werd gemeld.

Nadat president Donald Trump van de VS gisteren op het World Economic Forum in Davos bij CNBC meldde dat de Amerikaanse economie gebaat is bij een sterke dollar en daarmee de mededeling van zijn minister van Financiën Steven Mnuchin dat de economie van het land juist gebaat is bij een zwakke dollar weersprak, leefde de koers van de munt kortstondig op, om daarna weer snel terug te zakken ten opzichte van munten als de euro, het Britse pond en de yen, merkten analisten van Monex Europe vrijdag op.

Trump zei vrijdag in Davos dat Amerika “open for business” is en dat zijn land dankzij onder meer de belastingverlagingen en deregulering die hij doorvoerde, weer concurrerend is.

“Er is nooit een betere tijd geweest om te investeren […] in Amerika”, betoogde de president.

“Als president van de Verenigde Staten, zal ik Amerika altijd op de eerste plaats zetten. Maar ‘America First’ betekent niet Amerika alleen”, aldus Trump.

Wel voegde hij daaraan toe dat er geen vrije en open handel kan zijn als “sommige landen het systeem misbruiken ten koste van anderen”. 

De euro/dollar noteerde vrijdagmiddag op 1,2439. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2444 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2409 op de borden. 

Olieprijzen noteerden vrijdag wisselend De maart-future voor een vat West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent hoger en Brent 0,3 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Colgate-Palmolive noteerde in de handel voorbeurs krap vier procent lager. Het bedrijf heeft in het vierde kwartaal meer omzet geboekt, maar wist dit niet te vertalen naar een hoger operationeel resultaat. “We zijn het jaar geëindigd met versnelling van onze wereldwijde omzet. Deze groei werd gedreven door gezonde volumegroei in Noord-Amerika, Latijns Amerika en Europa”, zei CEO Ian Cook in een toelichting op de kwartaalcijfers. De kwartaalomzet van de sectorgenoot van Unilever steeg met 4,5 procent naar 3,89 miljard dollar. Operationeel werd er 924 miljoen dollar verdiend. Vorig jaar in dezelfde periode lag de operationele wist nog op 955 miljoen dollar. Netto verdiende Colgate in het afgelopen kwartaal 353 miljoen dollar, tegen 628 miljoen dollar vorig jaar. De winstdaling was vooral te wijten aan hogere provisies op belastingvlak. Het concern verwacht voor 2018 een midden enkelcijferige omzetgroei en een lage tot midden enkelcijferige groei van de autonome omzet, met verbetering van de autonome omzetgroei ten opzichte van de tweede helft van 2017.

Honeywell heeft in de drie laatste maanden van 2017 een flink groei behaald en liet zich positiever uit over de winstverwachting voor dit jaar. In het vierde kwartaal steeg de omzet van Honywell met 9 procent naar 10,8 miljard dollar. Autonoom gingen de verkopen zelfs met 6 procent omhoog. De omzetgroei was daarmee exact conform de in december verhoogde outlook, hoewel de autonome groei net iets te kort schoot. “Een sterk vierde kwartaal”, oordeelde CEO Darius Adamczyk vrijdag. In heel 2017 steeg de omzet van Honeywell met 3 procent naar 40,5 miljard dollar. Autonoom was er een stijging van 4 procent. Aangepast voor afschrijvingen in verband met eenmalige kosten voor bijvoorbeeld de belastingverlagingen die president Donald Trump doorvoerde, ging de winst per aandeel met 10 procent omhoog van 6,46 naar 7,11 dollar. Voor 2018 mikt Honeywell nog altijd op een omzet van 41,8 miljard tot 42,5 miljard dollar. Daarbij zal de autonome groei tussen de 2 en 4 procent uitkomen. Het concern denkt dat de winst dit jaar hoger zal uitvallen dan aanvankelijk voorzien dankzij de lagere Amerikaanse belastingen. Ging de leverancier eerder nog uit van een winst per aandeel van 7,55 tot 7,80 dollar, inmiddels is dit 7,75 tot 8,00 dollar. Het aandeel won 0,8 procent.

AbbVie heeft in het vierde kwartaal van 2017 een hogere omzet behaald en schroefde als gevolg het kwartaaldividend op en paste eveneens de outlook aan, meldde de Amerikaanse concurrent en tegelijkertijd ook samenwerkingspartner van Galapagos vrijdagmiddag. CEO Richard Gonzalez toonde zich tevreden over de resultaten en over de voortgang met de kandidaatmedicijnen die de farmareus ontwikkelt, wat zich volgens hem vertaalt in een sterke guidance voor 2018. 

AbbVie realiseerde in het afgelopen kwartaal een circa 14 procent hogere omzet van 7,7 miljard dollar. Het operationeel resultaat daalde van 2,4 miljard naar 1,8 miljard dollar. Onder de streep resteerde een nettowinst van slechts 52 miljoen dollar, tegen een winst van 1,4 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Deze scherpe daling werd vooral veroorzaakt door sterk hogere belastingposten. AbbVie heeft de verwachting voor de winst per aandeel in 2018 opwaarts bijgesteld van een bandbreedte van 6,37 tot 6,57 dollar naar 7,33 tot 7,43 dollar, in reactie op belastinghervormingen in de VS en sterkere operationele prestaties. Het aandeel wint bij opening vermoedelijk bijna 5 procent.

Starbucks noteerde vrijdag in de elektronische handel voorbeurs meer dan vier procent lager. Starbucks heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een hogere omzet en winst per aandeel geboekt, bleek donderdag nabeurs uit de cijfers van de koffieketen uit Seattle. Starbucks boekte in het op 31 december geëindigde kwartaal een 1 procent lager operationeel resultaat van 1,12 miljard dollar, in vergelijking tot 1,13 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst van 1,57 dollar per aandeel miljoen dollar, tegenover 0,51 dollar een jaar eerder. De kwartaalomzet steeg met 6 procent naar 6,07 miljard dollar. Op vergelijkbare basis steeg de omzet het afgelopen kwartaal met 2 procent. Starbucks verwacht voor het hele boekjaar een stijging van de vergelijkbare omzet met 3 tot 5 procent een totale hoog enkelcijferige stijging van de totale omzet en een winst per aandeel van 3,32 tot 3,36 dollar.

Intel noteerde vrijdag in de voorhandel zeven procent hoger. De fabrikand van halfgeleiders maakte donderdag nabeurs bekend in het vierde kwartaal een beter dan verwachte omzet te hebben gerealiseerd. de omzet bedroeg 17,1 miljard dollar enm lag daarmee 4 procent hoger dan een jaar eerder. Er was als gevolg van de belastinghervormingen van de regering Trump een nettoverlies van 700 miljoen dollar, waar een jaar geleden nog een winst van 3,6 miljard resteerde. In heel 2017 realiseerde het concern een 7 procent lagere winst van 9,6 miljard dollar, ofwel 3,46 dollar per aandeel, op een 6 procent hogere jaaromzet van 62,8 miljard  dollar. Intel voorziet nu voor het eerste kwartaal van 2018 een omzet in de bandbreedte van 14,5 miljard tot 15,5 miljard dollar en een winst per aandeel van 0,65 tot 0,75 dollar. Voor heel 2018 wordt een omzet van 64,0 miljard tot 66,0 miljard dollar en een winst per aandeel van 3,50 tot 3,60 verwacht.

Slotstanden donderdag

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag overwegend hoger gesloten, nadat de dollar verder verzwakte ten opzichte van de euro en andere belangrijke valuta. De toonaangevende Standard & Poor’s 500 index sloot bijna 0,1 procent hoger op 2.839  punten, terwijl de Dow Jones index 0,5 procent steeg en de Nasdaq 0,1 procent in de min eindigde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.