gouden baren

Je zou het niet meteen zeggen, maar goud heeft een goed jaar achter de rug. Na 3 verliesjaren op rij sloot het gele edelmetaal 2016 af met een winst van 9%. Na de overwinning van Trump kwam goud nog zwaar onder druk, maar het lijkt stilaan terug onder die druk vandaan te komen. De weg omhoog lijkt terug ingezet.

Volgens Sean Williams van TMF UltraLong zien we dan ook eerder goud aan $2.000 dan $1.000 ondanks dat het gele edelmetaal slechts $180 boven de grens van $1.000 noteert. Hij ziet daar 7 goede redenen voor.

# 1. De opportuniteitskost

Goud brengt geen rente of dividend op. Wanneer bijna-gegarandeerde producten zoals spaarboekjes en overheidsobligaties een hogere rente krijgen, daalt de aantrekkingskracht van het gele edelmetaal. De rente zit in de lift, maar blijft onder het inflatieniveau.

Nominaal stijgt de opbrengst, maar de bevolking verliest nog steeds koopkracht door de hogere inflatie. Hierdoor blijft goud aantrekkelijk als indekking tegen waardeverlies.

# 2. De Federal Reserve

Goud kwam de laatste weken ook onder druk door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente in 2017 verschillende keren zal optrekken. Maar de Federal Reserve staat erom bekend veel te beloven maar weinig te doen. In 2016 zouden er ook 4 renteverhogingen komen. Het werden er uiteindelijk 1.

# 3. De consument is verwend

De lage rentevoeten op leningen heeft de consument de laatste jaren erg verwend. We vinden het zo normaal dat de rentevoet zo laag is, dat we op de rem gaan staan wanneer de rentevoet opnieuw stijgt, ook al staat de rentevoet nog steeds historisch bijzonder laag.

In de VS daalde de aanvragen voor nieuwe hypothecaire leningen met 12% sinds de rentevoet in de lift zit.

Goudprijs 1Y

# 4. Trump

Trump blijft een ongeleid projectiel. Ondanks dat de toekomstige bewoner van het Witte Huis in eerste instantie veel positiever overkomt dan werd verwacht, blijft er een zweem van onzekerheid bestaan. Er kan ieder moment iets gebeuren met Trump aan het roer.

# 5. China en Brexit

De Brexit-onderhandelingen en de gevolgen van de scheiding blijven onzeker. Ondanks de aantrekkende economie op het oude continent kan de Brexit roet in het eten gooien, langs beide kanten van het kanaal.

Ook China blijft een grote onzekerheid. Menig analist voorspelt dat de 2e grootste economie ter wereld voor een Lehman Brothers moment staat.

# 6. De Amerikaanse schuldengraad

Niet alleen in Europa kampt men met hoge schulden op overheidsniveau. Onder Barack Obama explodeerde de Amerikaanse overheidsschuld ook. Naar alle verwachtingen zal het onder Donald Trum niet veel beter worden. Hoge schulden vertragen economische groei en zijn altijd een aantrekkingskracht voor goud.

Amerikaanse schulden Obama

# 7. De geschiedenis

De geschiedenis leert ons dat de goudprijs het altijd goed doet wanneer een Republikein in het Witte Huis zit.

Bron: Fool

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!