Ontslag nemen (2) Velen hebben een leven met een job om de rekeningen te betalen. In een betekenisloze werkomgeving sloffen ze van pauze tot pauze, van vakantie tot vakantie, van bureau tot pensioen. Maar we leven in een nieuwe wereld, een wereld waar opportuniteiten wachten op diegene die ze willen grijpen. James Altucher heeft 7 redenen om vandaag nog ontslag te nemen, 7 redenen om geen job te doen die dik tegen je goesting is.

# 1. 1 job = 1 inkomen

Een job geeft je slechts 1 inkomstenbron. Uit verschillende studies blijkt dat rijke mensen verschillende inkomstenbronnen hebben. Wanneer je als arbeider of bediende werkt, heb je maar 1 inkomstenbron die ook nog eens volop belast wordt door de overheid. Werkgevers betalen net zo weinig zodat het voor hen nog steeds voldoende toegevoegde waarde biedt.

# 2. Zie een job als je bedrijf

Als gewone werknemer slorpt je job gemiddeld zo’n 60 uur per week van je tijd op, 40 uur aan werkelijke arbeid, 10 uur voor vervoer van en naar je werk en nog eens ongeveer 10 uur per week tobben of wakker liggen wat je allemaal moet doen om je baas tevreden te houden. Kijk naar je job alsof het je eigen bedrijf is en bepaal of het allemaal die moeite waard is.

# 3. Je hebt geen vrienden

Op je werk heb je maar zelden vrienden. Je collega’s doen enkel vriendelijk omdat ze met je moeten samenwerken. Hoeveel collega’s echte vrienden worden besef je pas wanneer je van werk verandert, meestal blijven er daar maar zeer weinig van over.

# 4. Deflatie

Na decennia van inflatie en stijgende prijzen lijkt er een nieuw tijdperk aangebroken van deflatie en dalende prijzen. Gezondheidszorg verlegt de focus van genezen naar preventie, zelfrijdende auto’s, nieuwe generatie batterijen, robotica, 3D printing,… de technologische revolutie zorgt voor een daling van de kostprijs. We betalen steeds minder voor producten maar we zijn ook steeds minder nodig.

# 5. Voldoende alternatieven

Er ontstaat een nieuwe industrie: de overtollige capaciteit economie. We kennen dit ook als de economie van eBay, Airbnb, Uber, Alibaba, … Overtollige capaciteit wordt niet meer verknoeid maar gemonetariseerd door gespecialiseerde individuen. Dit is een ideeën-economie, nog nooit was het zo gemakkelijk om met een goed idee zelf geld te verdienen.

# 6. Opleidingen genoeg

Tientallen, honderden cursussen zijn te vinden op het internet tegen betaalbare prijzen, sommige zijn zelfs gratis. Al deze opleidingen bieden kansen om bij te scholen, om vakgebieden te leren, om je te specialiseren.

# 7. Een stabiel inkomen is vals

Een stabiel inkomen geeft je een vals gevoel, het geeft geen enkele indicatie hoe goed of slecht je bezig bent. Inkomen moet dienen als een soort van feedback. Als het goed gaat kan je de betere onderdelen uitbreiden, als het slecht gaat kan je de slechtere onderdelen verbeteren.