Federal Reserve fouten maken

De Amerikaanse centrale bank is uiterst voorzichtig met het optrekken van zijn rentevoet. We zijn namelijk al 15 maanden in de rentecyclus en Yellen en Co zitten nog maar aan de 3e renteverhoging. Wanneer we het afbouwen van QE meetellen, is de afbouw van monetaire stimulus eigenlijk al meer dan 3 jaar bezig. En dat is altijd een gevaarlijke periode.

Het ziet er ook deze keer naar uit dat de Federal Reserve een grote fout maakt.

Volgens onderstaande 7 redenen, maakt de Federal Reserve momenteel de grootste fout uit zijn geschiedenis. Wanneer Janet Yellen naar deze 7 argumenten kijkt, zou een renteverhoging de slechts mogelijk beslissing zijn.

-1. Enkele uren voor de renteverhoging werd bekend dat de Amerikaanse economie in het 1e kwartaal 0,9% groeide. Dit zou betekenen dat dit de zwakste groei is in een stijgende rentecyclus in 37 jaar.

-2. Hogere rentevoeten betekent dat de kostprijs voor kapitaal duurder wordt. Dit wil zeggen dat de kredietstroom, het levensbloed van de economie, vermoedelijk zal dalen.

-3. Het aantal Amerikanen dat zijn autolening niet kan afbetalen blijft stijgen van 7,9% in januari 2016 tot 9,1% in januari 2017. Zijn de autoleningen de nieuwe Subprime?

-4. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Amerikanen niet eens $500 spaargeld heeft terwijl de kostprijs voor leningen duurder worden.

-5. De obligatiemarkt staat op springen. Hoewel de US Treasury deze week daalde van 2,6% naar 2,4% staat de rentevoet op 10-jarige obligaties nog steeds fors hoger dan de 1,6% een half jaar geleden.

US Treasury

-6. De Verenigde Staten heeft zijn schuldplafond opnieuw bereikt en Donald Trump zal alle zeilen moeten bijzetten om een nieuwe verhoging van het schuldplafond goedgekeurd te krijgen.

-7. De aankoop van eigen aandelen door de Amerikaanse bedrijven staat op het laagste niveau in 3 decennia. Diegene die het beste een beeld hebben van de economie en de eigen beurskoersen, kopen dus geen aandelen meer.

De Federal Reserve heeft niet bepaald een goede staat van economische voorspellingen. Tijdens de vorige Grote Recessie voorspelde de Amerikaanse centrale bank de recessie op het moment dat die eigenlijk al voorbij was. Gaan ze deze keer opnieuw een cruciale fout maken met hun renteverhogingen?

Bron: The Economic Collapse