financiële fouten vermijden

Veel mensen maken de grote fout dat ze hun financieel leven (deels) afstemmen op hun pensioen. Ze willen tegen hun 65e een bepaald bedrag sparen/beleggen om dan van hun pensioen te genieten. Het is echter veel beter om te werken naar financiële onafhankelijkheid. Wie financieel onafhankelijk is, kan namelijk zelf kiezen wanneer hij/zij op pensioen gaat.

Financiële onafhankelijkheid is voor iedereen anders. Het is geen bedrag, het is een proces met kleine en grote doelstellingen. Je bent financieel onafhankelijk wanneer je genoeg geld hebt of verdient zonder dat je MOET werken en toch je levensstijl kan behouden. Dat kan op je 65e, maar dat kan evengoed op je 40e en sommige zelfs op hun 30e.

Het proces naar financiële onafhankelijkheid gaat van 100% afhankelijk naar 100% onafhankelijk. Om dat te bereiken, moet je een plan opstellen waar jij je comfortabel bij voelt. Je kan je leven aanpassen om dit doel sneller of trager te bereiken.

Sneller financieel onafhankelijk worden via: De ultieme (Gratis) gids voor je persoonlijke financiën

Op 2 manieren financiële onafhankelijkheid opbouwen

Het belangrijkste is dat je werkt met doelstellingen, op korte en lange termijn. Doelstellingen op korte termijn helpen met de motivatie en doorzettingsvermogen. Doelstellingen op lange termijn geven jou de visie die nodig is om te bereiken wat jij wilt.

Deze doelstellingen zijn voor iedereen anders. De ene is al tevreden met een leven waarin ze €1.000 per maand uitgeven terwijl de andere wil leven op een budget van €5.000.

Financieel onafhankelijk worden kan op 2 manieren:

  • Je bouwt een kapitaal op waar je van leeft
  • Je bouwt een passief inkomen op waarvan je elke maand geld ontvangt (Dividend, royalty’s, vastgoed, …)

Roadmap to financiële onafhankelijkheid

Je hebt een passief inkomen van €0 per maand: Je werkt keihard en neemt niet meer dan 1 week vakantie per jaar. Je zorgt dat je uitgaven binnen de perken blijven en je investeert iedere maand het geld dat over blijft.

Je hebt een passief inkomen van €500 per maand: Je werkt nog steeds hard. Je kan nu 2 keer per jaar een week verlof nemen. Je blijft je uitgaven onder controle houden ook al ga je meer verdienen. Je investeert wat over blijft.

Je hebt een passief inkomen van €1.000 per maand: Je werkt hard, maar je kan al meer tijd maken voor je gezin. Je kan zelfs 4 tot 6 weken verlof nemen en eens op vakantie gaan. Je uitgaven blijven onder controle. Door je passief inkomen kan je steeds meer investeren en groeit je inkomen steeds sneller.

Je hebt een passief inkomen van €2.500 per maand: Nu pluk je de vruchten van al het harde werk. Je kan kiezen hoeveel je nog werkt, afhankelijk van je levensstijl.  Je bent het al vele jaren gewoon om te leven met een normaal budget, verander dat niet. Maar geniet des te meer van wat het leven te bieden heeft en werk zoveel als nodig.

Je hebt een passief inkomen van €5.000 per maand: Je kan nu op pensioen gaan. De kans is groot dat je financieel onafhankelijk bent, ongeacht je leeftijd.

Waar sta jij op weg naar financiële onafhankelijkheid? Ontdek het hier …

Bron: White Coat Investor