In het begin van een carrière lijkt het wel alsof een job belangrijker is dan het loon. De meeste jongeren zijn al blij dat ze een job vinden, het loon is van ondergeschikt belang. ‘Dat volgt later wel’, denken de meeste jongeren. Maar dat is verkeerd. Hoe hoger je beginsalaris, hoe meer je zal verdienen … doorheen je volledige carrière.

Veel jongeren denken dat het loon dat bij de job hoort al een ‘eerlijk’ bedrag is. Echter, in de meeste gevallen is dat een ‘eerlijk’ bedrag voor het bedrijf. Je loon onderhandelen hoort bij een sollicitatie. Je kan er niet alleen meer door verdienen, je kan er ook respect mee afdwingen.

Wat jij bijdraagt aan het bedrijf, je talenten, je kennis, je mogelijkheden, … is wat ‘eerlijk’ vergoed moet worden. Een hoger salaris in het begin zorgt automatisch voor hogere salarissen bij promotie, een hogere bonus, een grotere loonsverhoging, … en dat jaar na jaar.

Zo onderhandel je in 7 stappen een hoger loon. Dit is geldig voor zowel eerste als toekomstige jobs.

-1. Weet wat het gemiddelde loon is van jouw job

Om een goede onderhandeling te starten, moet je weten wat het gemiddelde loon is in jouw vakgebied. Je kan tegenwoordig al veel vinden op het internet. Misschien dat je wel iemand kent op de werkvloer. Of je kan ook solliciteren bij andere bedrijven waar je eigenlijk niet wil werken, maar die een gelijkaardige vacature hebben open staan.

-2. Antwoord niet direct op de vraag naar jouw loon

Veel bedrijven vragen naar jouw loon verwachtingen. Sommige doen dat al op voorhand, bij het aanvraagformulier. Je kan dan beter ‘niet van toepassing’ invullen. Wanneer je een getal zet, heb je geen controle over de onderhandeling. Tijdens het gesprek kan je zeggen ‘Ik ben er zeker van dat we een getal zullen overeen komen. Maar eerst wil ik weten of de job iets is waar we samen beter van kunnen worden.’ Wanneer je te vroeg je verwachtingen op tafel legt, is er weinig ruimte tot onderhandelen.

-3. Focus op de job

Maak het bedrijf enthousiast met wat je kan. Zorg ervoor dat ze jou willen aannemen. Wanneer het bedrijf het gevoel heeft dat jij de perfecte kandidaat bent, zullen ze dieper in hun buidel tasten om jou binnen te halen.

-4. Oefen je reactie op een voorstel

Wanneer je stap 1 goed hebt uitgevoerd, weet je ongeveer wat je kan vragen. Leg geen getal op tafel maar een onderhandelingsmarge. Geef mee dat je verwacht dat het loon tussen … € en … € zal liggen. In de meeste gevallen komen de bedrijven met een getal dat in het midden ligt. Dan moet je goed weten hoe je daar op gaat reageren. Het beste is vriendelijk maar assertief. Je kan dit oefenen voor een spiegel. Wanneer het er in de spiegel gek uitziet, zal dat in het echt ook zo zijn.

-5. Maak een tegenbod

Het is geen verplichting om het eerste loon te aanvaarden. Zeg dat je marktonderzoek hebt gedaan en dat je vindt dat je ‘eerlijk’ mag beloond worden voor jouw competenties. Zeg dat je dankbaar bent met het aanbod en dat je de job aangeboden krijgt. Maar wijs er vriendelijk op dat je verwacht dat het loon toch wat hoger zou gelegen hebben.

-6. Denk aan het volledige pakket

Denk er ook aan dat het loon niet alles is. Tal van bedrijven bieden naast het loon ook nog een pakket aan andere voordelen aan. Indien het bedrijf niet wil onderhandelen over het loon, kan je misschien nog wel andere voordelen uit de brand slepen.

-7. Praat over groeimogelijkheden

Naarmate je evolueert en groeit in een bedrijf, zal jouw loon ook mee groeien. Het kan zeker geen kwaad om al een traject te bespreken bij het begin van jouw job. Indien ze niet willen meegaan in jouw looneisen, kan je wel vragen of dat binnen een x-aantal maanden opnieuw bekeken kan worden. Vraag dat het loon herbekeken zal worden indien je bepaalde doelstellingen haalt binnen een bepaalde periode. Indien je slaagt in die doelstellingen, zal het zeer moeilijk worden om die eis niet in te willigen.

Bron: Go Banking Rates