fit gelukkig zee strand

Leven als een God in Frankrijk. Het is een mooi gezegde. Het is echter niet gemakkelijk om er te geraken. Onderstaande 7 tips kunnen alvast helpen. Want wij geloven rotsvast in de overtuiging van Warren Buffett: een kleine opoffering vandaag voor een grote beloning morgen.

Het is natuurlijk gemakkelijk om je niet bezig te houden met je pensioen. Het ligt natuurlijk ook 10, 20 of zelfs 30 jaar in de toekomst. Maar op pensioen met €1 miljoen is geen utopie, het is zelfs een must. Als er iets is dat je niet wilt, is het oud zijn en geen geld hebben.

Daarom deze 7 tips voor een pensioen van €1 miljoen: 

# 1. Begin zo vroeg mogelijk

Een van de beste middelen om met een goed gevulde bankrekening op pensioen te gaan, is door zo vroeg mogelijk te sparen/beleggen. De kracht van samengestelde interest is enorm krachtig op lange termijn. Voor meer informatie over de kracht van samengestelde interest, kijk hier.

# 2. Spaar minstens 10% van je inkomen

De meeste experts raden aan om minstens 10% van je inkomen te sparen om op latere leeftijd een comfortabele financiële situatie te hebben. Dit lijkt misschien veel, maar niets is onmogelijk. Begin eventueel met minder en verhoog stelselmatig je percentage. Meer sparen? Kijk hier.

# 3. Spaar je extra’s, geef ze niet uit

Een loonsverhoging, een bonus, een financiële meevaller, … de meeste mensen denken onmiddellijk aan waar ze dit geld aan kunnen uitgeven. Echte rijkdom volgt echter wanneer je je levensstijl niet aanpast terwijl je inkomsten stijgen.

# 4. Durf risico’s te nemen

Met sparen op een spaarrekening alleen kom je er niet meer tegenwoordig, je moet dus durven risico’s nemen. Maar neem berekende risico’s, ga niet als een blinde beleggen in het eerste de beste aandeel dat je tegenkomt. Neem zoveel risico als je zelf aankunt.

# 5. Denk aan de kosten

Alles heeft zijn kostprijs, vooral in de financiële wereld. Maar kosten kunnen een groot verschil maken. Het verschil tussen 1,5% kosten en 0,5% kosten lijkt op het eerste zicht klein, maar over een periode van enkele decennia geeft het een verschil van 28% in opbrengsten.

# 6. Kijk niet naar anderen

Het slechtste dat je kan doen voor je portemonnee is kijken naar je buren, vrienden, familie. Rijke mensen blijven rijk omdat ze doen alsof ze arm zijn en arme mensen blijven arm omdat ze doen alsof ze rijk zijn. Schijn bedriegt, laat je niet meesleuren in de glamour en glitter van anderen.

# 7. Speel de lotto

Op de lotto spelen is het slechtste wat je kan doen wil je op een gestructureerde manier rijk worden. De kans dat je wint is dermate klein dat je evengoed je geld kan weggooien. Maar wanneer je bovenstaande 6 tips niet serieus neemt, is het misschien toch een optie. Als je geen financiële discipline hebt, kan je maar beter hopen de grote jackpot te winnen. Anders zal je tot op je sterfbed moeten werken of krabben om rond te komen.

Bron: Time Money