Veel geld sparen

€100.000 … het lijkt onmogelijk. Veel mensen geloven nog steeds dat je enkel zo’n bedrag bij elkaar kan sparen door te leven als een monnik in een klooster. Maar dat klopt niet. Je moet niet elke euro in twee bijten om veel geld te sparen. Het is al voldoende om enkele tips ter harte te nemen en met gezond verstand je geld te beheren.

Wie voor zijn 30e een ton bij elkaar wil sparen, gaat met een voorsprong de moeilijkste financiële jaren van zijn leven tegemoet. Met een mooie job en een financieel gezond verstand moet dit absoluut geen droom zijn.

Neem deze 9 tips ter harte:

# 1. Vermijd schulden met je kredietkaart

Kredietkaarten hebben heel hoge rentevoeten voor diegene die het bedrag niet onmiddellijk maandelijks aflossen. Wanneer je boven uw stand leeft op kosten van je kredietkaart, kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht waarbij nieuwe schulden gemaakt worden om de intresten van de vorige put mee op te vullen. Je kunt het beste je kredietkaart alleen gebruiken voor aankomen die al in je budget zijn opgenomen, anders kan een zogenaamd koopje uiteindelijk toch nog een kostelijke zaak worden.

# 2. Leef als een student

Veel studenten leven sober van een klein inkomen. Eens ze gaan werken, vliegen de kosten – samen met het inkomen – omhoog. Het is niet omdat je niet meer studeert, dat je niet meer moet leven als een student. Ga samenwonen, neem het openbaar vervoer, leef bescheiden, … Het helpt allemaal om zo veel mogelijk geld te kunnen sparen.

# 3. Neem een 2e job

Wanneer je werkgever ermee akkoord gaat, kan je een kleinere 2e job nemen voor extra spaarcenten. Wat je bij een 2e job verdient, kan je volledig spenderen aan je spaarrekening. Zo loopt het bedrag daar al snel op. Zoek iets waar je veel plezier aan beleeft zodat je het lang kan volhouden. Of probeer iets als zelfstandige, je zou de eerste niet zijn die er zijn hoofdberoep van maakt en veel meer geld zal verdienen.

# 4. Neem een job met verantwoordelijkheid

Je moet niet direct betaald worden voor je verantwoordelijkheid, maar mensen die een job nemen met meer verantwoordelijkheid leren hier enorm veel uit. Deze ervaringen zullen er voor zorgen dat ze in de toekomst sneller promotie maken en meer gaan verdienen.

# 5. Wees niet bang om van job te veranderen

Tegenwoordig veranderen jongeren steeds vaker van job in het begin van hun carrière. Dit is een goede zaak. Je krijgt niet alleen meer ervaring maar wanneer je je carrière goed plant, kan je ook steeds meer verdienen.

# 6. Leer “Nee” zeggen

Een van de moeilijkste dingen is “nee” zeggen. Wanneer je vrienden bijvoorbeeld op vakantie gaan en een paar duizend euro spenderen, is “nee” zeggen misschien niet het aangenaamste om te doen, maar je zal er wel veel meer geld aan over houden.

# 7. Zet korte termijn doelstellingen

In plaats van €100.000 te willen sparen tegen je 30e, begin je bijvoorbeeld met €10.000 sparen tegen je 23e en €20.000 tegen je 25e. Door doelstellingen te formuleren op kortere termijn, word je niet overdonderd door het grote bedrag op langere termijn.

# 8. Maak gebruik van een budget

Een budget klinkt ouderwets, maar dat moet het niet zijn. Tegenwoordig zijn er handige apps om je inkomsten en uitgaven op te volgen. Maar het is essentieel dat je het doet. Je moet weten waar je geld naartoe gaat in plaats van dat je je afvraagt waar het gebleven is.

Er zijn vaste kosten, variabele kosten en kosten voor je levensstijl. Variabele kosten zouden maximaal 30% van je netto inkomen mogen uitmaken. Uitgaven voor je levensstijl zoals kosten voor kleren, vakanties, uitstapjes, een nieuwe gsm, … om het leven aangenaam te houden mogen maximaal 20% van je netto maandelijkse inkomen bedragen. De vaste kosten (huur/afbetalen lening, verzekeringen, gsm, gas en elektriciteit, internet, water, …) mogen maximaal 50% van het netto maandelijkse inkomen bedragen.

# 9. Leg een noodfonds aan

78% van de mensen heeft binnen een periode van 10 jaar een negatieve ervaring dat veel geld kost. Een appeltje voor de dorst is dus geen slecht idee. Met een noodfonds zorg je ervoor dat je niet aan je spaargeld moet komen of schulden moet maken wanneer zich een onverwachte gebeurtenis voordoet die je financiële situatie schade toebrengt.

Belangrijk wordt wel om dit fonds in liquide middelen te houden maar op een manier dat je er niet gemakkelijk aan kunt. Wanneer je het geld tussen je sokken stopt of op je zichtrekening laat staan, is het veel te aanlokkelijk om er gebruik van te maken wanneer het eigenlijk niet nodig is.

Bron: Business Insider