vragen over geld

Eens je de 20-er jaren achter je hebt gelaten, begint het leven op verschillende vlakken serieuzer te worden. Je gaat ook verantwoordelijker met je geld moeten omspringen. De kans is groot dat je kinderen hebt, een huis moet afbetalen, … Wil je deze moeilijke periode zonder kleerscheuren doorkomen, moet je toch het een en ander weten over geld.

Om eens te testen of jij voldoende weet, kan je onderstaande 9 vragen over geld eens proberen op te lossen.

Basiskennis over geld

Ken jij je netto vermogen?

Je netto vermogen is hét allerbelangrijkste getal dat je moet kennen. Het bepaalt hoeveel je waard bent. Je netto vermogen is een simpele rekensom tussen hetgeen je bezit en hetgeen je nog moet betalen. Is dit negatief, dan zit je in de schulden. Is dit positief, ben je op weg naar financiële onafhankelijkheid.

Maar niet alleen het getal is belangrijk, ook de evolutie van het getal. Daalt je netto vermogen, dan gaat je financiële situatie erop achteruit. Stijgt je netto vermogen, ben je op weg naar rijkdom. Alles over het netto vermogen lees je in deze handige gids.

Hoe maak je een budget?

Een budget opstellen is belangrijk om je uitgaven in kaart te brengen. Wanneer je weet waaraan jij je geld uitgeeft, kan je ook zien waar er eventueel bespaard kan worden. Begin met je vaste kosten op te lijsten. Daarna maak je een overzicht van je afbetalingen. Te slotte kijk je naar de rest van je uitgavenpatroon en maak je een onderscheid tussen noodzakelijke kosten en kosten voor je levensstijl.

Basiskennis over spaargeld

Hoeveel spaar jij voor een noodfonds?

Een noodfonds dient om onverwachte kosten op te vangen. Je hebt een klein noodfonds en een uitgebreid noodfonds nodig. Zonder noodfonds sta je met de rug tegen de muur wanneer het noodlot toeslaat. 7 op 10 volwassenen krijgen ooit eens te maken met een financiële tegenvaller. Een noodfonds is dus geen overbodige luxe.

Waar moet je je geld sparen?

Waar je je geld spaart, hangt af van de verwachte termijn waarbinnen je het geld gaat nodig hebben. Ga je het geld binnen de 2 jaar nodig hebben, plaats je dat best op een spaarrekening. Voor een termijn van 2 tot 5 jaar kan je fondsen of ETFs met een laag risico overwegen. Wanneer het geld meer dan 5 jaar aan de kant gezet kan worden, kan je bij aandelen terecht.

Basiskennis over beleggen

Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

Wie aandelen koopt, is voor een (klein) deel eigenaar van het bedrijf. De waarde van aandelen gaan op en neer naargelang beleggers de toekomst van het bedrijf inschatten. Aandelen zijn risicovol maar halen gemiddeld een hoger rendement.

Obligaties zijn zoals een lening dat je aan een bedrijf of overheid verschaft. Je krijgt daarvoor een vaste vergoeding in de plaats. Hier ligt het risico veel lager en krijg je gegarandeerd je geld terug zolang het bedrijf (of overheid) niet failliet gaat.

Wat zijn dividenden?

Een dividend is een deel van de winst die het bedrijf aan de aandeelhouders betaalt. Niet ieder bedrijf betaalt een dividend, het is immers niet verplicht. Je kan kiezen tussen een dividendbetaling in cash of in extra aandelen. Meer informatie over dividendaandelen lees je in onze Dividend Automaat.

Wat is het verschil tussen een fonds en een ETF?

ETFs volgen een bepaalde sector of index en ze noteren net als aandelen op de aandelenmarkt. Doordat ETFs andere activa volgen, worden ze passief beheert. De beheerder koopt en verkoopt zijn beheerde activa om zo de evolutie van de sector of index te volgen. Let wel op de valkuilen bij beleggen in ETFs.

Fondsen worden actief beheerd. De fondsenbeheerder probeert een zo hoog mogelijk rendement te bekomen. De prijzen van de fondsen worden gebaseerd op de waarde van de activa in het fonds.

Hoe werkt samengestelde interest?

Samengestelde interest werd door Albert Einstein gedoopt tot het 8e Wereldwonder. Wanneer je rente, interest of dividend ontvangt en die inkomsten opnieuw investeert, creëer je een effect waarbij de opbrengsten steeds groter worden. Je krijgt als het ware inkomsten op je eerder ontvangen inkomsten. Zo gaan die inkomsten steeds sneller stijgen na verloop van tijd.

Basiskennis over vastgoed

Hoeveel geld mag je spenderen aan een huis?

Een algemene regel is dat je maximaal 30% van je inkomsten mag spenderen aan de afbetaling van je huis. De beslissing om een huis te kopen is een van de belangrijkste in je leven en er komen veel meer factoren bij kijken dan de mensen op het eerste zicht vermoeden. Meer uitleg daarover lees je in deze handige gratis gids.

Heb je nog vragen over geld? Dan kan je altijd terecht op onze Facebook-pagina. (zoals +55.000 andere volgers)

Bron: Business Insider