De dalende olieprijs is een geschenk aan de pomp. Het is lang geleden dat we zo weinig hebben moeten betalen om de auto vol benzine te tanken. Door de dalende olieprijs kunnen consumenten meer geld overhouden voor consumptie. Maar is deze daling definitief of tijdelijk? Is dit een grote opportuniteit voor de afgeslachte aandelen uit de oliesector? De daling van de olieprijs begon in juni en er lijkt voorlopig geen einde aan te komen.
In de Verenigde Staten zal de overheid binnenkort meer dan waarschijnlijk de plannen voor de ‘Keystone Pipeline’ goedkeuren waardoor er nog meer olie op de markt kan komen. De daling is onder andere ingegeven door het overaanbod aan olie uit de Verenigde Staten. Ook het International Energy Agency ziet de olieprijs steeds verder dalen. Enkele jaren geleden was het tijdperk van goedkope olie nog naar de eeuwige jachtvelden verbannen, nu lijkt het alsof hogere olieprijzen een utopie zijn. Je leest tegenwoordig alleen maar analyses dat de olieprijs verder gaat dalen, zelfs Rusland zet zich schrap voor de dalende olieprijs. Dit zijn meestal de eerste tekenen dat het grootste deel van de daling achter ons ligt. Men vergeet dan al snel dat er niets is op deze aarde dat we kopen, dragen, eten, gebruiken,… dat olie verbruikt in een of andere vorm. Olie is ook de voornaamste grondstof om producten te maken die olie produceren. Ook de groei in de groeilanden zorgt voor een stijgende vraag naar olie.
In 2008 publiceerde het IEA nog bovenstaande grafiek waaruit blijkt dat de 800 grootste olievelden tegen 2025 hun productie zien dalen met meer dan 80 %. Kan de schalie revolutie in de Verenigde Staten dit allemaal compenseren? De dalende olieprijs kan wel eens een grote opportuniteit blijken als de olieprijs stabiliseert.