Tot voor kort was goud het best presterende actief op de financiële markten. De goudprijs heeft het beste kwartaal achter de rug in 30 jaar. Maar goud werd recent onttroont, nu is zilver de Koning van de beurs. En dit lijkt nog maar het begin te zijn. Sinds de top van de stierenmarkt in goud en zilver in 2011 daalde de goudprijs 45% maar de zilverprijs donderde 72% naar beneden. Zilver werd dus veel harder afgestraft. Dit komt omdat het witte edelmetaal naast een ‘veilige haven’ ook een industriële grondstof is. Beleggers vinden nu dat zilver van de strafbank af mag en terug mee mag spelen. In het begin van het jaar schreven we al dat goud en zilver het eerste koopsignaal gaven in meer dan 4 jaar. Goud voltooide in het 1e kwartaal zijn bodemformatie, sinds het begin van het 2e kwartaal deed zilver hetzelfde. Een mooie ronde bodem duidt erop dat beleggers terugkeren naar de markt. Op een gegeven moment vinden ze dat het actief goedkoop genoeg is, dat zie je op bovenstaande grafiek duidelijk rond het niveau van $14. Hier ligt een duidelijke bodem voor de zilverprijs.
Zilver als grondstof of als edelmetaal
Zilver is dus niet alleen een veilige haven zoals goud – zilver wordt wel eens het goud van de arme man genoemd – maar het is ook een industriële grondstof. Dit wil zeggen dat zilver in zeer kleine hoeveelheden wordt gebruikt in onder andere batterijen, zonnepanelen en zelfs medicijnen. Zilver heeft enkele unieke eigenschappen waardoor deze grondstof uiterst geschikt is voor deze toepassingen. Omdat het gebruikt wordt in dergelijke kleine hoeveelheden is recyclage aan deze prijs zo goed als uitgesloten. Maar dit betekent wel dat de bovengrondse zilvervoorraad daalt terwijl de bovengrondse goudvoorraad enkel toeneemt. Zilver wordt dus stap voor stap schaarser dan goud. Dit is echter nog niet te zien in de verhouding tussen beide edelmetalen. De goud/zilver ratio staat zelfs op een extreem hoog niveau. Dit betekent dat zilver enorm ondergewaardeerd is ten opzichte van goud. Als je verwacht dat goud gaat stijgen, kan je verwachten dat zilver nog harder gaat stijgen. Momenteel staat de goud/zilver ratio 23% hoger dan het 20-jarig gemiddelde van 62. Iedere keer deze ratio rond 80 noteerde, daalde de verhouding pijlsnel naar beneden eens de trend keerde, net zoals dat vandaag aan de gang is. Met zilver dat zeldzamer wordt dan goud, zou het niet onlogisch zijn als de verhouding opnieuw naar de onderkant doorschiet.
Aandelen zilvermijnen in vuur en vlam
De zilverprijs staat in 2016 al op een winst van 15% en noteert op zijn hoogste niveau sinds 14 maanden. Om een definitieve bevestiging te krijgen van de uitbraak, moest de zilverprijs de barrière van $16 nog doorbreken. Dit niveau bleek dit jaar al een paar keer een serieuze weerstand te vormen. Als zilver deze weerstand achter zich laat, ligt de weg vrij naar een zilverprijs van $20, een stijging van nog eens 25%. Momenteel is zilver goed bezig deze weerstand achter zich te laten. De zilverprijs heeft dus nog wat goed te maken. Dit lijkt dan ook het meest aantrekkelijk koopmoment te zijn in bijna 10 jaar. Zilveraandelen staan alvast bijna dubbel zo hoog als begin dit jaar … en ook dit kan nog maar het begin zijn.