aex De Amsterdamse beurs is dinsdag overwegend lager gesloten, waarbij het Damrak eerdere winsten zag vervliegen, nadat de opwaartse trend van de olieprijs momentum verloor. De AEX verloor 0,3 procent tot 432,30 punten, de AMX steeg 0,1 procent tot 639,22 punten en de AScX sloot 0,5 procent lager op 753,22 punten. Beleggingsspecialist Tycho Schaaf van online broker Lynx sprak van “een kenmerkend zwakke markt”. “In eerste instantie was er niks aan de hand, waarna de winsten gedurende de tweede helft van de handelsdag snel werden weggegeven en wat de exacte reden achter deze daling was bleef onduidelijk”, aldus Schaaf. “Het positieve sentiment verloor snel aan draagkracht.” De markt zag zich dinsdag aanvankelijk gesteund door de hogere olieprijs, nadat Goldman Sachs maandag meldde dat het overschot op de oliemarkt in mei is omgeslagen naar een tekort, onder andere vanwege de bosbranden in Canada, stakingen in Koeweit en productie-onderbrekingen in Nigeria. De opwaartse trend sloeg echter rond het middaguur om, waarna de olieprijs de beurzen juist omlaag trok. Brent noteerde rond het slot van de handel echter 1,0 procent hoger op 49,44 dollar en WTI steeg 1,2 procent tot 48,98 dollar. Op macro-economisch vlak werd gedurende de eerste helft van de handelsdag bekend dat het overschot op de handelsbalans van de eurozone in maart van dit jaar is gestegen tot 28,6 miljard euro, versus een overschot van 19,9 miljard euro een jaar eerder. De export daalde met 3 procent, terwijl de import op jaarbasis met 8 procent daalde. Tevens werd bekend dat de consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk in april zijn gestegen met 0,3 procent, versus 0,5 procent een maand eerder. De markt keek gedurende de tweede helft van de handelsdag voor richting naar een reeks publicaties in de VS.

Ook de Amerikaanse beurzen liggen er zwak bij en ook hier is maar moeilijk te plaatsen wat de oorzaak van deze zwakte is”, zei Schaaf. De beleggingsspecialist concludeerde echter wel dat de druk in de markt zich opbouwt. Nu is de vraag of de we uiteindelijk naar boven of naar beneden door de huidige bandbreedte breken, aangezien dit met meer geweld zal plaatshebben”, aldus Schaaf.

De Amerikaanse consumentenprijzen zijn in april met 0,4 procent gestegen op maandbasis. Op jaarbasis kwam de inflatie op 1,1 procent uit. De woningbouw nam in april met 6,6 procent toe op maandbasis, terwijl de bouwvergunningen met 3,6 procent stegen ten opzichte van maart. De industriële productie in de VS is in april op maandbasis gestegen met 0,7 procent. Op jaarbasis daalde de productie met 1,1 procent in april. De euro noteerde rond het slot van de handel ten opzichte van de dollar op 1,1340. Stijgers en dalers In de AEX waren Shell, ArcelorMittal en Altice de sterkste stijgers met een winst van achtereenvolgens 0,9, 0,9 en 0,8 procent. Shell haalde steun uit het nieuws maandag laat dat de Brits-Nederlandse energiereus de productie heeft hervat nabij Louisiana na het olielek donderdag in de Golf van Mexico. Randstad zag eerdere winsten vervliegen en sloot dinsdag vrijwel vlak. De Nederlandse uitzendmarkt bleek uit cijfers van brancheorganisatie ABU in de afgelopen weken in een hoger tempo gegroeid. UBS Group vergrootte dinsdag het belang in Boskalis van 2,86 naar 5,84 procent. Het aandeel van de baggeraar sloot 0,7 procent lager. In de Midkap namen Delta Lloyd, Corbion en Galapagos het voortouw met winsten van achtereenvolgens 1,6, 1,5 en 1,3 procent. De ruim 6,7 miljoen aandelen van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos, waarop samenwerkingspartner Gilead Sciences zich in januari heeft ingeschreven, zijn toegelaten tot de verhandeling op de beurs in Brussel en Amsterdam, zo werd vanochtend bekend. In de AMX was Besi met een verlies van 2,0 procent de sterkste daler, ASMI volgde met een verlies van 1,1 procent, gevolg door BAM met een verlies van 0,8 procent. Onder de kleinere fondsen steeg DPA Group 2,8 procent. Fagron, dat dinsdagochtend de laatste horde nam om de geplande kapitaalverhoging van 220 miljoen euro door te zetten, daalde 2,4 procent. Het concern meldde vanochtend een afwikkelingsovereenkomst te hebben gesloten met enkele voormalige medewerkers van het Amerikaanse bedrijfsonderdeel Bellevue Pharmacy over retentiebonussen en incentive-plannen. Het aandeel koerste kort na opening nog 1,5 procent hoger. Tussenstand Wall Street Rond het slot van de handel in Europa noteerde Wall Street lager, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,3 procent daalde. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.