Olieprijs (2) De olieprijs krijgt maandag een zet in de rug door een rapport van zakenbank Goldman Sachs. Volgens de Amerikaanse zakenbank is het tijdperk van goedkope olie voorbij, zo staat in een brief aan het cliënteel. Analisten van Goldman Sachs verhoogden hun taxaties voor de olieprijs voor zowel het tweede kwartaal als voor de tweede jaarhelft naar respectievelijk 45 en 50 dollar per vat. Eerder ging de zakenbank nog uit van een olieprijs van 20 dollar per vat tegen eind 2016. Volgens de zakenbank stond de productie in mei onder druk. Dit was eerder dan de analisten hadden voorzien, terwijl de sterke vraag aanhield. De markt gaat veel sneller van saturatie naar een tekort dan verwacht. De “scherpe” terugval van de productie was onder meer het gevolg van de bosbranden in Canada, stakingen in Koeweit en productieonderbrekingen in Nigeria, die volgens de analisten ook de rest van het jaar zullen aanhouden. Anderzijds is er een veel sterkere vraag naar olie dan eerst gedacht in landen zoals Rusland, China en India. De fysieke balancering is begonnen, aldus Goldman Sachs… maar ze besluiten met:

We expect that the return of some of these outages as well as higher Iran and Iraq production will more than offset lingering issues in Nigeria and our higher demand forecast,

IEA Het wereldwijde overaanbod van olie zal in de tweede helft van het jaar flink afnemen. Dit meldde het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn maandrapport over de oliemarkt. Het agentschap uit Parijs verwacht dat de wereldwijde olievoorraden in de eerste helft van het jaar nog wel groeien met 1,3 miljoen vaten per dag, maar in de tweede helft van 2016 daalt deze toename naar slechts 0,2 miljoen vaten per dag. IG Mocht de olieprijs boven de 50 dollar uitkomen dan zou dit als een sneeuwbaleffect kunnen werken en worden shortposities naar verwachting gesloten, aldus van der Does van IG in een reactie op de recent scherp opgelopen olieprijs. Een juni-future op een vat West Texas Intermediate steeg 3,3 procent naar 47,74 dollar, terwijl een juli-future op een vat Brent 3,2 procent duurder werd op 49,36 dollar. Olieprijs YTD Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.