Jeff Bezos is één van de meest succesvolle zakenmannen ter wereld. Volgens eigen zeggen had hij deze successen nooit bereikt als hij zijn falen niet had omarmd. Om te groeien horen mislukkingen erbij. Zijn bedrijf Amazon staat erom bekend talrijke projecten stop te hebben gezet omdat ze niet meer rendabel waren. Maar ondertussen komt de multinational keer op keer op de proppen met nieuwe producten en diensten.
Ondanks een torenhoge koers/winst verhouding van het aandeel weet Bezos constant nieuwe kopers te vinden: zowel via online verkopen als op de beurzen van Wall Street.
Experimenteren
Mislukkingen zijn een noodzakelijk kwaad volgens Bezos. Falen en innovaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om iets nieuws te verzinnen moet je experimenteren. De meeste grote bedrijven experimenteren graag, maar zijn niet bereid om de prijs van mislukte pogingen te betalen.
In haar bestaan heeft Amazon talloze projecten stop moeten zetten. Voorbeelden zijn Amazon Desinations (een boekingssite), veilingsite Amazon Auctions en recentelijk het smartphone project Fire Phone. Over de mislukking van de Fire Phone zegt Bezos: “Als je dit als mislukking ziet; momenteel zijn we bezig met veel grotere mislukkingen waarbij de Fire Phone in het niet valt.
De miljarden die ik uitgeven heb aan mislukte projecten voelen soms aan als een wortelkanaalbehandeling zonder verdoving – Jeff Bezos
Open armen
Bezos snapt dat eerdere mislukkingen een goede les kunnen zijn. Om deze reden haalde hij met open armen de managers binnen van het mislukte Webvan, een online boodschappen bezorgdienst. Die zijn nu verantwoordelijk voor het succes van een soortgelijke dienst binnen het concern: Amazon Fresh.
Cultuur
Binnen de organisatiecultuur van Amazon is falen gemeengoed. Elk jaar wanneer Bezos zijn aandeelhouders een brief stuurt vind je hier de woorden falen en vernieuwen in terug. Zo schreef hij eens: “Mislukkingen komen samen met vernieuwingen en het is geen optie om deze los van elkaar te zien”