Kredietkaart bevriezen Het is de dag van vandaag ontzettend gemakkelijk om geld te sparen. Je zet een automatische opdracht of installeert een of andere app. Maar er zijn ook enkele ouderwetse spaargewoontes die je ook aan een aardige cent kunnen helpen, en het maakt alles veel leuker omdat je er persoonlijk bij betrokken geraakt. Probeer een van deze gewoontes eens uit en laat ons weten hoe jij het ervaart. Deze 7 ouderwetse maar geniale en efficiënte gewoontes kunnen jou wel eens meer geld opbrengen dan je ooit zou durven dromen.

# 1. Gebruik je handschoenkastje als een spaarpot

Cash geld op zak en wil je niet in de verleiding geraken om het uit te geven? Steek eens een briefje van €10 of €20 in het handschoenkastje van je auto. Uit het zicht is uit het hart en zo kan je het niet uitgeven. Na verloop van tijd, bijvoorbeeld als er €100 ligt, breng je het geld naar de bank.

# 2. Spaar eens een briefje

Altijd maar die rosse of losse centen sparen, het maakt je portefeuille dan wel lichter, het maakt je bankrekening niet zwaarder. Spaar eens briefjes van €5. Iedere keer als je €5 in je portefeuille hebt zitten, steek je dat in een spaarpot. Hier kan je na een jaar al iets moois mee doen.

# 3. Maak een pot voor plezier

Geld sparen kan ook plezant zijn. Haal per week of per maand een bepaald bedrag af dat je wil spenderen aan plezier – zoals etentjes, iets drinken, …. Steek dat geld in een pot die je goed kan zien. Zo weet je hoeveel geld je nog over hebt om plezier mee te maken. Dit maakt je veel selectiever in je keuzes.

# 4. Omarm afbetalingen

De maandelijkse aflossing van je autolening of hypotheek kan een zware dobber zijn voor je budget. Maar je kan het ook van een andere kant bekijken. Je leert leven met die kosten en wanneer die kosten wegvallen, kan je dat budget spenderen aan je spaarrekening. Stel dat je maandelijks €200 betaalt voor je autolening. Wanneer die is afbetaald, kan je €200 per maand sparen! M.a.w. ga dat dan niet uitgeven.

# 5. Speel je eigen barman

Wanneer je op café gaat, betaal je niet alleen voor het drankje maar ook voor het loon van de barman. Dat kan je thuis ook doen. Wil je een biertje of een glaasje wijn drinken, steek dan €0,50 in een spaarpot in de keuken, een gin-tonic verdient zeker €1 om klaar te maken.

# 6. Maak visueel waar je voor spaart

Een oude maar simpele techniek om je doel voor ogen te houden: een foto waar je voor spaart. Dit motiveert je om beter je best te doen. Een foto van je vakantiebestemming op je werk maakt het veel gemakkelijker om eens niet uit eten te gaan ’s middags.

# 7. Bevries je uitgaven

En dit bedoelen we letterlijk! Steek je VISA-kaart in een zak met water en steek hem in de diepvriezer. Dit beschadigt de kaart niet, maar zorgt er wel voor dat je veel minder snel impulsaankopen doet met je VISA-kaart (vooral online) aangezien je de kaart eerst moet ontdooien voor gebruik.