Dow Jones 18000 De Dow Jones Industrial Average is woensdag boven 18.000 punten gesloten nadat de prijs van ruwe olie tot boven 51 dollar per vat steeg. Analisten zien het niveau van 18.000 punten voor de Dow Jones-index als een significante technische indicator, nadat de index van grote namen uit het Amerikaanse bedrijfsleven dinsdag voor het eerst sinds april dit jaar kort boven die grens uitkwam. De DJIA sloot woensdag 0,3 procent hoger op 18,006 punten. De S&P500-index bleef ferm boven de 2.100 punten, een belangrijk niveau, dat volgens analisten kan bepalen of de index van grote bedrijven naar een record zal doorstijgen. “De risicomarkten volgen het voorbeeld van grondstoffen en het sprongetje dat we hebben gezien in olie steunt de markt”, zei chief investment officer Mark Heppenstall van Penn Mutual Asset Management. “Je kunt moeilijk zeggen dat de markt een geweldig momentum heeft maar het is nog steeds waarschijnlijk dat de index een alltime-high zal testen om te zien hoe de lucht daar boven is”, zei hij. De S&P 500 steeg 7 punten, of 0,3 procent, tot 2.119, dichtbij het hoogste niveau van 2.128,28 van de afgelopen twaalf maanden en ook niet ver van de absolute top van 2.130,82 punten die op 21 mei vorig jaar werd neergezet. De winsten werden aangevoerd door grondstoffen en industriële fondsen. De Nasdaq Composite Index eindigde 12 punten of 0,25 procent hoger.

De aandelenmarkt heeft zijn sterke correlatie met de bewegingen van de olieprijzen de afgelopen dagen hervat, zei analist J.J. Kinahan van TD Ameritrade.

De olieprijs sloot woensdag boven 51 dollar per vat, het hoogste niveau in bijna elf maanden, na officiële voorraadcijfers die wezen op een daling van de Amerikaanse olievoorraden met ruim 3 miljoen vaten, wat conform verwachtingen was. De correlatie tussen de olieprijs en de aandelenmarkten was in de afgelopen twee maanden wat afgenomen, zei Kinahan, maar heeft zich recent hersteld, nadat voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve maandag zei dat de volgende renteverhoging zou kunnen worden uitgesteld. Bij kelderende renteverwachtingen “is olie iets om op te handelen nadat de Fed uit beeld is”, zei Kinahan. Toch zijn de aandelenbeurzen maar langzaam omhoog gekropen na het tegenvallende banenrapport van afgelopen vrijdag en de accommoderende toon die Yellen vervolgens aansloeg, schreef analist Simon Smith van FxPro in een analistenrapport.

Dit toont eens te meer de afnemende invloed die lage rente en monetair beleid in het algemeen hebben op aandelen en beleggingsmarkten in het algemeen, voegde Smith daaraan toe.

De daling van de dollar, die naar het laagste niveau in een maand tijd zakte, scherpte de honger van beleggers naar aandelen, stelde John Conlon, aandelenanalist bij People’s United Wealth Management. Dat komt vooral omdat een zwakkere dollar de winst van Amerikaanse bedrijven zou moeten versterken, vooral voor exporteurs, zei Conlon. De euro steeg 0,3 procent ten opzichte van de dollar, tot 1,1395, terwijl de dollar een vergelijkbaar percentage zakte ten opzichte van de Japanse yen en het Britse pond. Stijgers en dalers Lululemon Athletica won 5 procent. De verkoper van yogakleding meldde kwartaalcijfers en gaf een verwachting af voor de omzet in het tweede kwartaal die grotendeels achterbleef bij de verwachtingen. Amazon.com won 0,4 procent nadat het internetwarenhuis aankondigde 3 miljard dollar te willen investeren in India, waar CEO Jeff Bezos “enorm potentieel” zei te zien. UnitedHealth won 2,5 procent nadat het bedrijf zijn kwartaaldividend met 25 procent verhoogde Yahoo won 0,6 procent. Het internetbedrijf wil 1 miljard dollar ophalen door ongeveer 3.000 patenten bij opbod te verkopen. Het aandeel Gevo Inc. schoot omhoog, nadat het bedrijf dinsdag zei dat Alaska Airlines de twee eerste commerciële vluchten heeft voltooid met Gevo’s technologie die alcohol omzet in vliegtuigbrandstof. Het aandeel sloot 63 procent hoger. Door: ABM Financial News. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.