De Amsterdamse beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve. 

Ruim een half uur voor de beursgong wezen futures op de AEX index op een winst van 0,7 procent.

“Een stabilisatie van de koersen in Azië alsmede een herstel in het laatste handelsuur op Wall Street zou in Europa enige steun kunnen bieden”, stelde marktanalist Ron van der Does van IG Markets. 

De afgelopen dagen stond het sentiment op de mondiale beurzen nog flink onder druk als gevolg van toenemende zorgen over een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, een zogeheten Brexit. Op 23 juni vindt het referendum over het Britse EU-lidmaatschap plaats.

MSCI besloot om Chinese A-aandelen nog niet op te nemen in de zogeheten Emerging Markets Index. Hoewel de Chinese autoriteiten volgens de indexbouwer “significante” maatregelen hebben genomen die A-aandelen toegankelijker maken voor internationale beleggers, dienen er nog meer maatregelen te worden genomen alvorens tot een opname in de genoemde index kan worden overgegaan. Ondanks het besluit van MSCI noteerde de Hang Seng index nipt in het groen. Voor de Japanse Nikkei resteerde een winst van 0,6 procent.

De Federal Open Market Committee begon dinsdag aan de tweedaagse beleidsvergadering, die woensdag afgesloten zal worden met een entebesluit. Economen voorzien geen verandering in het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De Fed zal naast een beleidsverklaring en nieuwe economische prognoses ook een nieuwe zogenoemde ‘dot plot’ publiceren, waarin de 17 bestuurders en voorzitters van de regionale centrale banken hun renteverwachtingen aangeven.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1202. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen bewoog het muntpaar op 1,1206, terwijl er bij het slot van de Europese aandelenmarkten een stand van 1,1208 op de borden stond.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 1,3 procent lager op 47,89 dollar en een augustus-future Brent werd  1,3 procent minder waard op 49,19 dollar.

Bedrijfsnieuws

Staalgigant ArcelorMittal bracht een bod van 600 miljoen dollar uit op drie uitstaande obligaties, waaronder in totaal voor 3 miljard dollar uitstaat.

Royal Dutch Shell wil de Amerikaanse sectorgenoot Exxon Mobil naar de kroon steken en het best presterende grote olieconcern worden. Dit schreef persbureau Bloomberg woensdag op basis van uitspraken van CEO Ben van Beurden bij de strategie-update van Shell in Londen vorige week.

Galapagos meldde vooruitgang met diverse studies en de nominatie van twee nieuwe preklinische kandidaten. Volgens het biotechbedrijf bleken GLPG2222 voor cystic fibrosis en GLPG1972 voor artrose veilig en worden zij “goed verdragen door gezonde vrijwilligers”. Naast de voortgang met de genoemde twee studies kondigde Galapagos ook de nominatie van twee nieuwe preklinische kandidaten met nog niet vrijgegeven werkingsmechanismen aan.

Esperite zal de jaarlijkse kosten met 1,2 miljoen euro terugbrengen door bepaalde werkzaamheden te concentreren in het laboratorium van de onderneming in Zwitserland, waardoor andere locaties kunnen worden gesloten. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index noteerde 0,2 procent lager op 2.075,32 punten. De Dow Jones index verloor 0,3 procent op 17.674,82 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent op 4.843,55 punten.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.