Onderstaande video van Mike Maloney maakt duidelijk dat het huidige beleid van de centrale banken niet deugd. Centrale banken proberen de deflatoire krachten te bestrijden door meer geld te printen. Ze vergeten hierbij echter dat deflatie en inflatie niet gestuurd wordt door de hoeveelheid geld maar door de omloopsnelheid van het geld.

De omloopsnelheid van het geld is hoe snel wij het geld laten circuleren. Hoe lager de rentevoeten, hoe groter de angst en hoe meer de bevolking moet sparen om hetzelfde kapitaal bij elkaar te krijgen. Met andere woorden, de omloopsnelheid van het geld gaat naar beneden. Dit is net het tegenovergestelde van wat de centrale banken willen bereiken.

De lage rentevoeten zorgen er ook nog eens voor dat bedrijven veel goedkoper geld kunnen lenen. Bedrijven die in een normale economische cyclus niet kunnen overleven, kunnen dat nu wel omdat ze goedkoop aan geld kunnen geraken. Gevolg: er blijft een overaanbod bestaan. Gevolg: de prijzen blijven dalen (= deflatie). Meer over het faillissement van de wereld zie je in deze video …