De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten na de stevige verliezen van de voorgaande dagen, maar de verwachting is dat de markten volatiel blijven in aanloop naar het Britse referendum over het lidmaatschap in de Europese Unie volgende week. De AEX won 0,8 procent op 421,77 punten, de Midkap sloot 1,1 procent hoger en de Smallcap sloot 1,7 procent in de plus.

“Het was een bewogen week waarin we alle kanten op schoten. Het is leven tussen hoop en vrees en dat zal waarschijnlijk zo blijven tot dat er volgende week donderdag een definitieve ja of nee uit de bus rolt”, zei vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB, verwijzend naar het referendum waarin de Britten mogen beslissen over een eventueel vertrek uit de Europese Unie. “Structureel kunnen we nog niet zeggen dat we de weg omhoog hebben gevonden. Dat kunnen we pas gaan bekijken na het referendum.”

Volgens Westerterp viel de stijging op vrijdag voor een deel technisch te verklaren. “Na de sterke dalingen van de afgelopen dagen is er ook een momentje om naar boven te komen en wat lucht te happen.” Ook wees de vermogensbeheerder erop dat het sentiment omtrent de Brexit is omgeslagen na de moord op de Britse politica Jo Cox in het voordeel van de tegenstanders van een Brexit.

Donderdag kwam aan het einde van de middag het trieste nieuws naar buiten over de aanslag op het Britse parlementslid. Cox werd op straat neergeschoten en gestoken door een man die ‘Britain First’ zou hebben geroepen. Vanwege de aanslag legden zowel de voor- als tegenstanders van het EU-lidmaatschap van Verenigd Koninkrijk hun campagnes stil. Vandaag werd bekend dat Cox aan haar verwondingen is bezweken.

Olieprijzen stegen vrijdag en ondersteunden volgens Westerterp daarmee de aandelenmarkten. “Die correlatie blijft zichtbaar.” Een juli-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 2,7 procent hoger op 47,45 dollar en een augustus-future Brent werd 2,9 procent meer waard op 48,58 dollar.

De euro noteerde tegenover de dollar op 1,1245. Bij het openen van de Amsterdamse beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1231.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het overschot op de lopende rekening van de eurozone in april is gestegen. Het overschot liep op tot 36,2 miljard euro, van 26,3 miljard euro in maart. Statistiekbureau Eurostat maakte verder bekend dat de arbeidskosten in de eurozone in het eerste kwartaal van 2016 in een hoger tempo zijn gestegen dan in het voorgaande kwartaal.

Uit Amerika kwam het nieuws dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in mei is gedaald. Er werden wel meer bouwvergunningen afgegeven. 

Stijgers en dalers

Beleggers moesten het stellen met weinig bedrijfsnieuws. ArcelorMittal was de grootste stijger in de AEX met een winst van 4,8 procent. De Franse krant Le Figaro schreef dat de staalmaker van plan is om twee Franse dochterbedrijven te verkopen. Het zou gaan om Solustil en WireSolutions.

Zwaargewicht Royal Dutch Shell trok de index met zich mee door 2,7 procent in het groen te sluiten. Het volatiele Altice was de hekkensluiter met een verlies van 2,9 procent.

In de Midkap eindigde Delta Lloyd bovenaan met een winst van 4,3 procent, op de voet gevolgd door Fugro. Het aandeel van de bodemonderzoeker steeg 4,1 procent. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties verloor 2,1 procent en Arcadis was met een verlies van 2,3 procent hekkensluiter.

Accell Group was de grootste winnaar in de Smallcap index. Het fonds dikte liefst 7,1 procent aan na een koersdoelverhoging door SNS Securities van 28,00 naar 31,20 euro met een onveranderd koopadvies. Value8 eindigde met een verlies van 4,4 procent onderaan.

AMG Advanced Metallurgical Group steeg 2,9 procent. Volgens analist Philip Ngotho van ABN AMRO kan de producent van metallurgische producten en systemen profiteren van een aangevraagd faillissement van Golf Chemical, de grootste concurrent van AMG op de Amerikaanse markt voor ferrovanadium. 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent lager op 2.066,30 punten. De Dow Jones index verloor 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq raakte 1,0 procent kwijt.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.