Eigen huis kopen Je hebt er misschien de pest in dat je geld iedere maand in de zakken van de huisbaas verdwijnt. Een eigen huis is daarom al de droom van vele mensen. Of je bent het beu dat je constant het lawaai van je luidruchtige buren hoort. Een eigen huis biedt veel meer vrijheid en rust. Daarom gaan veel mensen dagelijks op zoek naar een huis om te kopen. Maar is dat wel een goed idee? Een eigen huis willen, wil nog niet zeggen dat je ook klaar bent om een eigen huis te kopen. Dat zijn 2 verschillende zaken die je goed moet onderscheiden. De financiële last van een eigen huis is niet te onderschatten. Spelen onderstaande 3 redenen in je nadeel, moet je niet wanhopen dat je nooit een eigen huis kan kopen. Dit betekent wel dat je je eigen financiële huis eerst in orde moet krijgen vooraleer je aan bakstenen en cement begint te denken.

# 1. Je hebt niet genoeg spaargeld

Eerste huis kopen Een huis kopen is duur. Er zijn niet alleen de kosten van het huis, er komen ook nog kosten bij van de lening, de notaris, de verhuis, verzekeringen, de inrichting van je huis, … Deze kosten komen bovenop je maandelijkse afbetaling. Je kosten lopen gemiddeld op tot 3% à 5% van de aankoopprijs. Veel banken eisen tegenwoordig ook dat je een deel van de kosten zelf financiert. De dagen dat je meer kon lenen dan je huis waard is, lijken (gelukkig) achter ons te liggen. De banken worden strenger. Je hebt dus voldoende financiële ruimte nodig vooraleer je aan een eigen huis begint te denken. Hoe je je financiële huis in orde moet brengen, lees je in dit exclusieve rapport van Slim Beleggen.

# 2. Je mist regelmatig een maandelijkse betaling

XTRA - Hypotheekvormen in stock Het slechtste wat je kan doen, is je betaling van je hypotheek missen. Dit gebeurt doorgaan met een automatische opdracht. Maar wanneer je je saldo op je rekening niet tijdig controleert waardoor je regelmatig te weinig geld op de rekening hebt staan om betalingen door te laten gaan, betekent dit dat je financieel nog niet volwassen genoeg bent om een huis te kopen. Leer volwassen omgaan met je geld vooraleer je de grootste financiële verantwoordelijkheid van je leven aangaat.

# 3. Je hebt geen vast job

Lenen om een huis te kopen Samen met de financiële verantwoordelijkheid volgen ook stabiele inkomsten. De kosten voor je hypotheek moet je iedere maand neerleggen, ongeacht je financiële situatie. Zonder vaste job of stabiele inkomsten wordt het heel moeilijk om zonder slag of stoot je huis af te betalen. Heb je variabele inkomsten die de ene maand hoog en de andere maand laag kunnen zijn, zorg dan voor een voldoende buffer voor de periodes van laagconjunctuur.