Wie dacht dat de Britten het moeilijk hadden door de forse daling van het pond moet eens naar Japan kijken. Het land van Shinzo Abe heeft last van het tegenovergestelde: de yen stopt niet met stijgen. En dat heeft zware gevolgen voor het land. Sinds de Brexit steeg de Japanse yen al 5% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Sinds begin dit jaar is er al een stijging van 19%. En het ziet er niet naar uit dat de Japanse centrale bank de trend kan keren. Een sterke yen is slecht nieuws voor de Japanse bedrijven en de economie. Export wordt duurder en import wordt goedkoper waardoor het nog moeilijker is om deflatie te bestrijden. En dat was nu net hetgeen men niet wou bereiken.
Negatieve rentevoeten helpen Japanse yen niet
De yen blijft een toevluchtsoord als veilige haven en die activa zijn geliefd in 2016. Dit brengt de yen op het hoogste niveau sinds november 2013 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Marktinterventies hadden in het verleden weinig effect. Massale QE hielp de yen stijgen tot 125 in 2015. Maar nog meer stimulus en negatieve rentevoeten hadden sinds begin dit jaar een omgekeerd effect.
Maar 1 oplossing
De Bank of Japan zit dan ook met de handen in het haar. Eind juli staat de volgende meeting op het programma en waarnemers verwachten dat de Bank of Japan het monetaire gaspedaal nog meer zal induwen. Toch lijkt er maar 1 mogelijke oplossing te zijn om het stijgen van de yen tegen te houden: een renteverhoging van de Federal Reserve. Wanneer de Fed zijn beleid verstrakt en de BoJ versoepelt, kan de yen weer gaan dalen.