De ‘conservators’ van het cryptoplatform Ethereum hebben woensdag 20 juli een controversiële maatregel, een zogenaamde hard fork, doorgevoerd. Hierdoor kan de diefstal van juni, waarbij zo’n $60 miljoen van de digitale munt werd gestolen, grotendeels worden teruggedraaid. De impact op lange termijn van deze ingreep is nog onduidelijk. De hard fork werd op woensdag doorgevoerd en ontwikkelaars, gebruikers en mijners, die transacties mogelijk maken en daarvoor worden vergoed in nieuwe ethers, hebben de keuze om de wijziging al dan niet te aanvaarden. Na enkele uren had volgens oprichter Vitalik Buterin bijna 85% van alle betrokkenen het licht op groen gezet voor deze ingreep. De prijs voor een ether (ticker ETH) veerde alvast met 7% op.
Ethereum diefstal
Deze ingreep, waarbij de onderliggende code van een transactie wordt gewijzigd, is er gekomen nadat hackers in juni de DAO – decentralized autonomous organization – hadden leeggezogen en zo’n $60 miljoen dollar hadden gestolen. De DAO was een soort venture fund voor startups die Ethereum als platform zouden gebruiken. In mei haalde het 11,5 miljoen ethers op goed voor toen $155 miljoen. Net daarna maakten hackers gebruik van een bug in de code om een kopie van het fonds te maken en het originele fonds leeg te zuigen. Toen dit werd ontdekt, was al $60 miljoen footsie. In eerste instantie riep een groep van Ethereum-liefhebbers de diefstal een halt toe door de resterende DAO naar een veilige rekening over te maken. Daarna was een hard fork nodig om de valse hackertransacties terug te draaien. Van de 11,5 miljoen ethers in de DAO was woensdagavond al 9 miljoen terug.
Tegenstand
Niet iedereen is blij met de ingreep omdat de hard fork tegen de basismissie van Ethereum ingaat, namelijk als betalingsnetwerk dienen met een gedecentraliseerde controle en een onwijzigbare openbare boekhouding van de transacties (blockchain). Critici zeggen dat de enige kwaliteit dat het platform waarde geeft, zijn integriteit, hiermee is geschonden. Ze vragen zich ook af of er nog dergelijke ingrepen zullen komen, ze noemen de huidige hard fork een ‘gevaarlijk precedent’. De markt lijkt er afgaande op de recente koersstijging gerust in.
De legale marihuana sector is een miljardensector die de meeste beleggers nog moeten ontdekken
Bedrijven in deze sector groeien als kool. De industrie legaliseert in snel tempo. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer deze aandelen op de radar van grote beleggers verschijnen.
Wij geloven dat deze aandelen een gigantisch potentieel hebben. Geen valkuilen of cowboy-aandelen, maar gedegen en diepgravend onderzoek vind je in onze Marihuana Special, inclusief de 5 beste aandelen in deze nieuwe miljardensector.