De Amsterdamse beurs leverde donderdagochtend licht in. De AEX noteerde rond de klok van 11 uur 0,2 procent lager op 451,07 punten en de AMX verloor 0,4 procent.
Aegon kwam met teleurstellende resultaten, SBM Offshore viel juist positief op en Shell ging ex-dividend.
Marktanalist Ron van der Does van IG wees daarnaast op de lagere olieprijzen, net als marktvorser Naeem Aslam van Think Forex.
“De hoop op een productieverlaging werden gisteren getemperd toen cijfers aantoonden dat de belangrijkste leden van de OPEC op recordniveaus produceren”, aldus Aslam.
Olie was vanochtend weer goedkoper. Het Internationaal Energieagentschap verwacht een vertraging van de groei van de vraag naar olie, meldde het agentschap vanochtend. Een vat ruwe olie werd aan de Nymex 1,3 procent goedkoper op 41,15 dollar, net als een vat Brent dat ook 1,3 procent goedkoper werd op 44,42 dollar.
Op macro-economisch vlak was het vanochtend nog rustig. Inflatiecijfers uit Frankrijk en Italië toonden een verdeeld beeld: In Frankrijk daalde het prijspeil met 0,4 procent op maandbasis terwijl in Italië sprake was van een inflatie van 0,2 procent.
Later op de dag verschijnen vanuit Amerika de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en de importprijzen in juli.
Voor elke euro kregen beleggers donderdag rond de klok van 11 uur 1,1142 dollar De Nieuw-Zeelandse dollar steeg ten opzichte van zijn Amerikaanse evenknie ondanks een renteverhoging van de centrale bank.
Stijgers en dalers
Van de 25 fondsen binnen de AEX noteerde meer dan de helft donderdagochtend in het rood. SBM Offshore was een positieve uitschieter; het aandeel steeg 1,8 procent. De oliedienstverlener uit Schiedam rapporteerde woensdag na het Europese slot weliswaar een 40 procent lagere omzet van 939 miljoen dollar maar kondigde een aandeleninkoopprogramma aan met een waarde van 150 miljoen euro en nieuwe kostenbesparingen. Volgens analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux waren de resultaten min of meer in lijn met de verwachtingen. Analist Martijn den Drijver van NIBC Markets was vooral te spreken over de aangekondigde extra kostenbesparingen en het inkoopprogramma van eigen aandelen.
Aegon kon vanochtend niet overtuigen. Over het tweede kwartaal werden zwakker dan verwachte resultaten geboekt. Wel dikte de kapitaalbuffer aan, mede dankzij de verkoop van zijn Britse lijfrenteportefeuilles en ondanks de negatieve impact van marktinvloeden. De verzekeraar verhoogde het interimdividend met 8 procent tot 0,13 euro per aandeel, maar kondigde tegelijk ook verdere bezuinigingen aan. Volgens Deutsche Bank waren de resultaten een mengelmoes van goed en slecht nieuws, wijzend op teleurstellende winstcijfers, en dan vooral in Amerika, die zullen leiden tot lagere winstramingen, terwijl de solvabiliteit juist positief verraste, vooral in Nederland, wat de zorgen bij beleggers over de betrouwbaarheid van het dividend zou kunnen wegnemen. Zakenbank Bryan Garnier was vooral teleurgesteld over de lager dan verwachte operationele winst. Het aandeel Aegon noteerde rond de klok van elf uur 2 procent in de min.
Shell, dat ex-dividend ging, daalde 1,3 procent, “Een veelgebruikte strategie onder professionele handelaren is dat in de slotveiling, die dagelijks nabeurs plaatsvindt, de stukken van het aandeel dat de volgende dag ex-dividend gaat opgekocht worden. Daarmee verzekeren zij zich van de dividenduitkering en speculeren vervolgens op een opening de volgende dag die hoger is dan de slotkoers minus het uitgekeerde dividend”, aldus marktanalist Van der Does.
ArcelorMittal verloor 2,0 procent en Altice daalde zelfs 3,3 procent.
Binnen de Midkap was Refresco Group de gebeten hond na de resultaten over het afgelopen kwartaal, hoewel de omzet van 559 miljoen euro wel boven verwachting was. De groei dit jaar, zo stelde de bottelaar, zal waarschijnlijk onder de bandbreedte van 0 tot 5 procent voor de middellange termijn uitkomen. “Dit kan worden geïnterpreteerd als een negatief signaal”, vond analist Alan Vandenberghe van KBC Securities, die verder wel gelooft “dat dit kan worden opgevangen, zoals aangetoond in het tweede kwartaal, door aanhoudende kostenbeheersing.” Refresco daalde 2,6 procent.
Binnen de AMX waren er verder nauwelijks stijgers: alleen PostNL wist bijna een procent re te winnen, terwijl Sligro een half procent aan beurswaarde kon bijschrijven.
Corbion, dat een advies- en koersdoelverhoging kreeg bij NIBC, daalde 1,0 procent. Analist Gerard Rijk verhoogde het advies van Neutraal naar Accumuleren en stelde het koersdoel opwaarts bij van 22,30 naar 25,00 euro. Rijk verbaasde zich over de negatieve marktreactie op woensdag na de halfjaarrapportage van het bedrijf, die leidde tot een half procent lagere slotkoers. Het management van Corbion neemt volgens de analist echter de juiste maatregelen om de efficiency te verhogen.
Onder de kleinere fondsen stond Stern vanochtend 2,0 procent in de plus, terwijl Fagron een half procent steeg. Verder deed farmaceut Pharming het goed met een stijging van 2,3 procent. Brill en Value8 daalden ongeveer 3,0 procent.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.