Er zijn talloze manieren om rijk te worden. Je kan maximaal sparen, je geld optimaal beleggen, een eigen bedrijf beginnen, … Veel mensen werden miljonair met de nodige discipline en doorzettingsvermogen bij de stijl die ben hen past.
Maar er zijn nog 2 andere – minder bekende – manieren om rijk te worden die in feite iedereen kan toepassen.
# 1. Koop een normaal huis in een normale buurt
Vroeger zou men gezegd hebben dat je een huis moet kopen in een dure buurt zodat de waarde van je huis maximaal kan stijgen. Maar de laatste 10 jaar hebben we gemerkt dat er niets bestaat als een gegarandeerde stijging. Nobelprijswinnaar Robert Shiller beweert zelfs dat het langetermijnrendement van een huis amper de inflatie kan volgen.
Mits kosten voor onderhoud, verzekeringen, belastingen, … kan je zelfs geld verliezen.
Banken hanteren de regel dat je maximaal 1/3 van je inkomen mag spenderen aan de afbetaling van je huis. De meeste mensen gaan dan ook uit van die 1/3 regel. Ze vergeten daarbij dat een goedkoper huis ook voor een goedkopere afbetaling zorgt. Wie bijvoorbeeld slechts 1/4 van zijn inkomen spendeert aan de afbetaling, houdt zo veel meer geld over om te sparen.
Ten slotte blijkt uit onderzoek dat inwoners van een dure buurt ook de neiging hebben om meer geld uit te geven. Op die manier willen ze de indruk geven minstens zo rijk te zijn als de buren. Wie in een ‘gewone’ buurt woont, zal veel minder druk voelen om geld uit te geven.
# 2. Koop minder auto’s
Naast een huis is de auto een enorme kostenpost in je persoonlijke boekhouding. Het Amerikaanse AAA berekende dat een auto gemiddeld $8.876 of zo’n €8.000 per jaar kost. Aanschafwaarde, verzekeringen, onderhoud, taksen, … een auto kost bijzonder veel geld. Wie om de 10 jaar een auto koopt, geeft veel minder geld uit dan iemand die om de 5 jaar een nieuwe auto koopt.
In een volwassen mensenleven zou dit een besparing van zo’n €200.000 kunnen opleveren. Je kan daarnaast nog meer geld besparen door jonge tweedehands auto’s te kopen in plaats van een nieuwe auto. Een andere besparingsmaatregel is je auto met cash geld te betalen in plaats van een lening aan te gaan. Bron: Time Money