Goud bodem De vooruitzichten voor de Amerikaanse aandelenmarkten op middellange termijn zien er vandaag afgaande op de ratio goud/platina uitstekend uit. Dat beweert althans Darien Huang, universiteitsprofessor economie aan de Cornell University, op Marketwatch. Hij bestempelt deze indicator als de meest betrouwbare van al deze die hij reeds heeft bestudeerd. Een zeer verrassende vaststelling want edelmetalen worden immers beschouwd als weinig of zelfs negatief gecorreleerd met de aandelenmarkten. Vandaar dat velen edelmetalen als een uitstekende diversificatie voor een portefeuille zien. Maar Huang is categoriek en geeft aan dat de goud/platina-ratio de voorbije 40 jaar, sinds goud in de VS vrij kan worden verhandeld, de beste voorspellende waarde heeft voor een brede aandelenindex zoals de Wilshire 5000. En dat van alle indicatoren die hij heeft bestudeerd. De ratio zet de prijs van goud tegenover de prijs van platina en geeft de relatieve beweging tussen het tweetal weer. De ratio kan dus zelfs stijgen wanneer goud daalt op voorwaarde dat de platina nog meer terugvalt.

Uit onderzoek is gebleken dat de ratio stijgt bij berenmarkten en daalt tijdens bullmarkten.

Gunstige boodschap

“In een goede economische omgeving reageren zowel goud als platina op dezelfde factoren, de juwelenmarkt en industriële vraag, met als gevolg dat de ratio relatief laag zal zijn. Maar als de economie zwak is dan wordt de daling van goud afgeremd en deze van platina niet en stijgt de ratio over het algemeen. Daar zorgen beleggers voor die goud en niet platina als een uitstekende hedge zien.” In de grafiek hieronder is te zien dat de ratio, hoewel ze recent wat is teruggevallen, nog steeds op een hoger niveau staat dan tijdens 2011-2015. Daarom is de boodschap van de index zo gunstig voor de aandelenmarkten. “De vooruitzichten op de markten op middellange termijn zien er dan ook uitstekend uit,” beweert Huang. goldplat

Voorwaarden

Er zijn toch wel enkele voorwaarden aan verbonden. Ten eerste wijst professor Huang erop dat niet de hele aandelenstrategie op één indicator mag worden gebaseerd, ook al heeft die zo’n uitstekend trackrecord als goud/platina. Ten tweede is de voorspellende kracht van de ratio vooral op een periode van 1 à 2 jaar. “Het kan dus goed zijn dat op korte termijn de aandelenmarkten een appelflauwte kennen.”

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!