Bij Slim Beleggen hameren we er al langere tijd op: iedere belegger zou op zijn minst een deel goudmijnaandelen moeten hebben. Steeds meer wordt duidelijk dat we niet alleen zijn met deze strategie. Zelfs grote (systeem)banken en centrale banken kopen goudmijnaandelen. Een teken aan de wand? Wanneer centrale banken goudmijnaandelen kopen, kan dit 2 dingen betekenen: ze hebben écht te veel geld – of – ze weten iets dat wij nog niet weten. In ieder geval blijkt dat de centrale banken van Zwitserland en Noorwegen voor miljarden goudmijnaandelen bezitten. En ook Deutsche Bank doet mee.
Zwitserse centrale bank
Begin augustus kwam aan het licht dat de Zwitserse centrale bank voor bijna $1 miljard goudmijnaandelen in zijn portefeuille heeft. Dit is bijna dubbel zoveel als in 2013. Op 30 juni 2016 bezat de SNB 32 goud- en zilvermijnaandelen. Het heeft meer dan 1% van de aandelen in handen van Silver Wheaton, Agnico Mines, El Dorado, Yamana Gold en Kinross.
Noorse centrale bank
Ook de Noorse centrale bank heeft voor bijna $1 miljard goudmijnaandelen in portefeuille. De Noorse centrale bank heeft een overeenkomst met de Amerikaanse SEC dat het de samenstelling van zijn portefeuille 1 jaar geheim mag houden. We kunnen nu dus naar de aandelen kijken op 30 juni 2015. Afgaande op de portefeuille van een jaar geleden, is deze groep goud- en zilvermijnaandelen vandaag ook zo’n $1 miljard waard. De Noorse centrale bank heeft zo’n $400 miljoen aandelen Franco Nevada en $100 miljoen Agnico Mines.
Deutsche Bank
En het blijft niet bij centrale banken alleen. Ook het fel geplaagde Deutsche Bank heeft volgens de rapporten van de Amerikaanse beurswaakhond een mooi arsenaal aan goud- en zilvermijnaandelen. De portefeuille van Deutsche lijkt veel op die van de Zwitserse centrale bank, alleen in grotere getalen. Deutsche Bank heeft naast de portefeuille van de SNB ook nog 5 andere goudmijnaandelen in portefeuille (waaronder een grote positie in Barrick Gold). De totale waarde komt uit op zo’n $2 miljard.
5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen
- Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
- De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
- De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
- MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
- DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!
Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER