De Amsterdamse beurs is maandag op de eerste dag van de nieuwe handelsweek lager gesloten. De AEX eindigde 0,2 procent in de min op 452,15 punten, de AMX sloot vlak op 644,82 punten en de AScX steeg 0,2 procent op 815,38 punten.

De Britse beurs was gesloten.

Het was een rustige handelsdag met weinig richtinggevend nieuws, waarmee beleggers de kans kregen om de speech afgelopen vrijdag van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen te verteren.

Yellen zei dat de argumenten voor een renteverhoging in de afgelopen maanden zijn toegenomen. Toch zou een beslissing om de rente te verhogen afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. De verwachting in de markt voor een renteverhoging bij de eerstvolgende bijeenkomst van de Fed nam echter toe.

“De kans op een renteverhoging in september is in een week tijd toegenomen van 22 naar 42 procent”, volgens analisten van Rabobank.

“Een belangrijke indicatie of de Fed de rente daadwerkelijk in september zal verhogen komt aankomende vrijdag wanneer de werkgelegenheidscijfers naar buiten komen”, zei analist Walter Leering van Theodoor Gilissen Bankiers. Volgens Leering wordt verwacht dat er 180.000 banen zijn bijgekomen. “Bij een cijfer dat flink boven de 200.000 uitkomt zal de roep om een snelle renteverhoging verder aanzwellen”, verwacht de analist.

Theodoor Gilissen wees ook op inkoopmanagersindex voor de industrie die komende donderdag meer inzicht in de staat van de Amerikaanse economie verschaft.

Op macro-economisch gebied werd maandag bekend dat de Amerikanen meer hebben uitgegeven in juli. Ook de inkomens namen toe. De persoonlijke uitgaven stegen 0,3 procent en de persoonlijke inkomens 0,4 procent.

Olie werd duurder. De future voor een vat West Texas Intermediate olie noteerde rond het Europese slot 1,6 procent lager op 49,86 dollar. De Brent future werd 1,5 procent duurder op 49,16 dollar.

Het muntpaar euro dollar noteerde rond het slot op 1,1170. 

Stijgers en dalers

ArcelorMittal was de grootste daler in de hoofdgraadmeter met een verlies van 2,9 procent. Gemalto verloor 1,1 procent en Boskalis zakte 1,0 procent.

ASML en Heineken eindigden bovenaan met een koerswinst van 0,5 procent.

Gemalto, vorige week na de halfjaarcijfers nog een uitblinker, kreeg maandag van Kepler Cheuvreux een verlaging van het koersdoel van 82,00 naar 80,00 euro te verwerken. Kepler Cheuvreux liet de koopaanbeveling onveranderd. Gemalto verloor 1,1 procent.

SBM Offshore zou weer in de race zijn voor twee grote projecten van het Braziliaanse Petrobras. Dit schreef het doorgaans goed ingevoerde vakblad Upstream. Volgens het blad heeft het Braziliaanse staatsoliebedrijf besloten tot een nieuwe aanbesteding voor zowel Libra als Sepia, nadat bij een vorige tender louter het Japanse Modec gekwalificeerd bleek voor de opdrachten. Aanalist Quirijn Mulder van ING dicht SBM Offshore goede kansen toe om één van de twee projecten binnen te halen, maar mogelijk zelfs beide. ING heeft een koopadvies met een koersdoel van 17,00 euro voor SBM Offshore. Het aandeel daalde maandag 0,7 procent.

In de Midkap maakte BAM Groep bekend dat de verzelfstandiging van dochterbedrijf Heilijgers is afgerond. De management buy-out maakt onderdeel uit van BAM’s strategie. Het aandeel sloot 0,3 procent hoger.

ASMI steeg 1,9 procent en Aperam was met een verlies van 1,5 procent de sluitloper.

Van de kleinere fondsen waren Esprit en KAS Bank opvallende dalers.

KAS Bank kon de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers met de halfjaarresultaten niet echt bekoren. Analist Jos Versteeg adviseerde maandag beleggers het aandeel KAS Bank te verkopen, gezien de slechte gang van zaken. De koers daalde 4,4 procent.

Esperite zei aandelen onderhands te plaatsen en converteerbare obligaties uit te geven. Het aandeel steeg 13,0 procent.

Probiodrug steeg dik 4 procent. 

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde bij het slot van de Amsterdamse beurs op winst, met de Dow Jones 0,7 procent hoger en de S&P 500 0,6 procent in de plus. De Nasdaq won 0,3 procent.

(ABM FN-Dow Jones) 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.