Stock index dynamics. Michael Kahn, technisch analist bij het beursblad Barron’s, constateert dat de technisch wijd gevolgde Bollinger Bands op enkele belangrijke Amerikaanse beursindices te nauw zijn geworden. Hij verwacht dan ook op korte termijn een grote beweging.  Voor het ogenblik is de markt volgens Kahn bezeten door de lage CBOE Volatility Index en wordt daardoor door velen verwacht dat de markt tegen een top aanzit. “De VIX is nuttig om een bodem in de markt te vinden maar niet zo om een top aan te geven. Deze indicator lag in het verleden nog lager tijdens rally’s en hoger wanneer de markt een top neerzette.” Interessanter, geeft Kahn aan, is dat de Standard & Poor’s 500 index zich nu in de nauwste bandbreedte zit sinds september 2014 en net daarna was er een stevige correctie. ” Weliswaar aangedreven door Ebola-vrees maar toch een teken aan de wand.” Vandaag zit de index in een zeer beperkte 2%-range.

Bollinger Bands

Kahn wijst er daarenboven op dat de Bollinger Bands (BB) aangeven dat de markt in nog nauwer vaarwater is terechtgekomen (zie hieronder). Deze lijnen zijn genoemd naar hun ontdekker John Bollinger en sinds 3 decennia maken ze deel uit van het arsenaal van elke technische analist. De BB worden gecreëerd aan de hand van de volatiliteit. Ze verwijden bij hoge beweeglijk en vernauwen wanneer er radiostilte is. bollinger De BB zijn zoals u kunt zien zeer nauw — nauwelijks 1,5% — en dat betekent dat de markt zich aan het voorbereiden is om een grote beweging in te zetten.

Spijtig genoeg geven de Bollinger Bands niet aan in welke richting de markt zal evolueren.

Dergelijk nauwe BB zijn eerder uitzonderlijk. De S&P 500 waren zo nauw in 2006 en 2012 en kregen telkens af te rekenen met een correctie. Maar in 1993 en in 1995 zorgde dezelfde opzet voor een sterke voortzetting van de aan de gang zijnde bullmarkt.

Redenen

Waarom is de markt zo vernauwd? Verschillende theorieën doen de ronde zoals de traditioneel atypische periode (het einde van de zomer) en de Amerikaanse verkiezingen die voor de deur staan (en de toch wel vreemde opzet met kandidaat Trump). Maar de meest waarschijnlijke reden is ongetwijfeld de monetaire politiek van de Fed. De markt blijft zitten met de vraag wanneer de Fed gaat verstrakken. Onzekerheid hieromtrent heeft veel beleggers naar de zijlijn gebracht. Voor technische analyse speelt dat allemaal geen rol. Het enige dat we kunnen zien, is dat de markt te rustig is — zelfs veel te rustig — en dat kan niet aanhouden.