Apple CEO Tim Cook De Europese Commissie heeft technologiebedrijf Apple een boete opgelegd van maar liefst €13 miljard. Apple zou via zijn Iers dochterbedrijf belastingen hebben ontweken. Hiervoor krijgt het de grootste boete in de geschiedenis van de EU. De vorige was voor het Franse EDF in 2015 dat €1,4 miljard moest ophoesten. Margrethe Vestager van de Europese Commissie kondigde de beslissing aan als volgt:

Het is tegen de Europese regels dat landen van de Europese Unie belastingvoordeel toekennen aan specifieke bedrijven. Via de Ierse onderneming kon Apple de afgelopen jaren veel minder belastingen betalen. De bedrijfsbelasting bedroeg  zo slechts 0,005% in 2014.

Apple kreeg dus illegale staatssteun van Ierland waardoor de belastingen zo laag waren dat geen enkel ander bedrijf dezelfde voordelen kon genieten. Apple’s zogenaamde “Hoofdkwartier” heeft geen werknemers, geen gebouwen en geen echte business. Voor iedere €1 miljoen winst Apple in Ierland boekte in 2011 betaalde het bedrijf €500 belastingen. In 2014 daalde dit tot slechts €50. Apple belastingontwijking Tim Cook, CEO van Apple, liet al weten dat hij in beroep zal gaan wanneer hij de indruk heeft ‘geen faire behandeling’ te krijgen. Een beroep zal het definitieve vonnis opnieuw 5 à 6 jaar vooruit schuiven. Ook President Barrack Obama liet al uitschijnen dat er gevolgen zullen komen wanneer de beslissing in het nadeel van Apple zou vallen. Cook zelf heeft in het verleden al meermaals kritiek gegeven op het internationale belastingsysteem. Volgens Cook is het dan ook geen zaak of Apple meer belastingen moet betalen, maar vooral aan wie Apple belastingen moet betalen. Bron: Business Insider