merkel

Angela Merkel heeft de afgelopen 12 maanden in Duitsland flink wat populariteit verloren. Met name haar beroemde uitspraak ‘Wir Schaffen Das’ in september 2015 heeft er voor weten te zorgen dat haar politieke kansen flink zijn afgenomen.

duitsland-gevaar

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley, is direct zichtbaar hoe groot de schade van deze uitspraak voor Merkel en haar partij is geweest. Sinds september 2015 laten de peilingen zien dat steeds meer Duitse stemmers zich afkeren tegen Merkel. In 12 maanden tijd heeft Merkel en haar partij 5% van de totale Duitse kiezers zien verkassen.

Merkel wordt afgestraft door de vluchtelingencrisis

Merkel heeft zich met name prominent uitgesproken over de rol van Duitsland binnen de vluchtelingencrisis. Volgens haar zou Duitsland in staat zijn om de stormvloed aan vluchtelingen goed op te vangen. De Duitse bevolking denkt daar echter heel anders over en de rechts-populistische partij ‘Alternatieve für Deutschland’ weet daar sterk van te profiteren.

Omdat Duitsland de motor van de Europese economie is kunnen de volgende verkiezingen in Duitsland ook cruciaal gaan worden voor de Europese economie. Merkel is binnen de Europese economie prominent aanwezig en als zij in Duitsland het stokje moet doorgeven aan iemand anders, is het nog maar de vraag hoe de Europese economie er over een aantal jaren zal uitzien.