italia

De afgelopen jaren heeft Brussel zich met name zorgen gemaakt over de economische situatie in Griekenland. Het Europese zieke kindje moest geheeld worden om op die manier een domino-effect te voorkomen. Als Griekenland immers de EU zou verlaten, hadden landen als Spanje, Portugal en Italië wellicht hetzelfde pad kunnen bewandelen.

Op dit moment wordt de aandacht van Brussel echter niet meer gevestigd op de Griekse economie, maar op de Italiaanse economie. De Italiaanse overheid wil door middel van een geldinjectie de Italiaanse banken overeind helpen, maar Brussel is hier fel op tegen.

Italiaanse bankencrisis is zorgwekkend

italia-banken

Dat de Italiaanse banken het moeilijk hebben, is op de bovenstaande grafiek van Bloomberg te zien. Op dit moment beweegt de Italiaanse bankenindex weer rond haar oude niveaus van de financiële crisis.

Uiteraard dient te allen tijde het kaf van het koren gescheiden te worden, maar in dit geval zijn maar weinig Italiaanse banken te vinden die wel een goede prestatie weten neer te zetten. De slechtste bank is zonder twijfel Monte dei Paschi di Siena, waarvan 30% van de activa bestaat uit slechte leningen. Het negatieve sentiment rondom de oudste bank van Italië slaat door op de gehele sector.