(ABM FN-Dow Jones) Mediaberichten donderdag over een aanstaande reorganisatie bij ING België, met een sterke vermindering van het aantal branches, zijn aannemelijk. Dit zei analist Cor Kluis van ABN AMRO donderdag tegen ABM Financial News. 

Volgens de analist gaat al een paar weken het gerucht dat ING bezig zou zijn met stappen bij de Belgische organisatie. 

ING bevestigde eerder al dat het bedrijf de Belgische bonden heeft uitgenodigd voor overleg op maandag. Het bedrijf wacht tot dan met verder commentaar.

Veel Belgische branches

Kluis verwacht dat een reorganisatie in België het belangrijkste onderdeel kan zijn van een internationale kostenbesparingsronde die mogelijk aanstaande maandag zal worden aangekondigd, voorafgaand aan de internationale beleggersdag van ING Groep.

ING heeft in België zo’n 700 kantoren en zo’n 500 agentschappen via het dochterbedrijf Record Bank, zei Kluis. Dat maakt 1.200 branches in totaal, wat voor een land als België “erg veel” is, aldus de analist.

Van de 700 ING-kantoren zijn er 250 zelfstandig en 450 in eigendom van ING. Het bericht in de Franstalige krant La Capitale, dat ING niet meer dan een honderdtal vestigingen zou willen behouden, leest Kluis als een reductie van het aantal eigen kantoren van 450 naar 100.

Minder vaste kosten 

Een deel van de kantoren zal niet worden gesloten, maar omgezet in agentschappen, verwacht de analist. Een overstap naar meer agentschappen is volgens Kluis belangrijk, omdat dit de kosten voor ING variabeler maakt. Bovendien zijn agenten vaak ondernemend en leveren ze daarom goede diensten aan de klanten.

Al met al zou de reorganisatie een kostenbesparing van 10 tot 20 procent kunnen opleveren in België, waarbij Kluis een bedrag noemt van 200 tot 250 miljoen euro. “Over zulke getallen zou het kunnen gaan”, aldus de analist.

KBC nu nog efficiënter

Dit zou betekenen dat de cost-income-ratio voor ING België, die op dit moment al “niet slecht” is, met 60 procent, kan dalen richting 53 procent. Daarmee zou de Nederlandse bank in België qua efficiëntie dichter in de buurt komen van de Belgische rivaal KBC.

ING België had volgens de bankenanalist eind vorig jaar een dikke 10.000 mensen in dienst, waarvan 8.700 bij de retailbank. Exclusief kosten voor regelgeving en toezicht had het bedrijf ongeveer 1,4 miljard euro aan kosten in België.

ABN AMRO heeft een koopadvies op ING, met een koersdoel van 12,50 euro.

Het aandeel ING noteerde donderdag 0,3 procent lager op 10,86 euro in een licht hogere AEX-index.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.