werkloosheid

Voormalig minister van financiën, Larry Summers, is naar buiten getreden met een doemvoorspelling over de Amerikaanse arbeidssector. Volgens Summers zullen we de komende jaren te maken gaan krijgen met een groeiende werkloosheid, en dat is te danken aan de technologie.

Summers laat weten dat er sinds het jaar 1970 al een trend gaande is die behoorlijk verontrustend is. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van larrysummers.com, is te zien dat steeds meer Amerikaanse mensen tussen de 25 en 54 jaar thuis zitten zonder een betaalde baan. De afgelopen jaren is dit percentage flink gedaald, maar volgens Summers is er een nieuwe stijgende golf op komst.

Technologie gaat leiden tot stijgende werkloosheid

larry-summers-blog-men-without-work

Volgens Summers zal rond het jaar 2051 24% van de Amerikaanse bevolking niet beschikken over een baan. Deze stijgende werkloosheid is volgens Summers te danken aan de technologische ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen weten er voor te zorgen dat menselijke arbeid steeds minder benodigd is.

Het is duidelijk dat voornamelijk de rijke mensen zullen profiteren van deze trend. De mensen die beschikken over de kapitaalgoederen zullen hun vermogen immers zien groeien. Voor de onderkant van de bevolking kan er een zware tijd gaan aanbreken.