Europese bankencrisis

De geschiedenis lijkt zich nogmaals te herhalen. Er dreigt opnieuw een bankencrisis. Deze keer is niet de VS maar Europa het epicentrum. Deutsche Bank is slechts een kanarie in de koolmijn. Maar er is 1 groot verschil. Deze keer ligt de schuld niet bij de banken zelf, regulatoren en centrale banken knijpen deze keer de banken zelf dood.

Deutsche Bank is de eerste bank die publiekelijk in de problemen komt. Dat er in België 3.500 ontslagen vallen bij ING is opnieuw een indicatie hoe moeilijk banken het hebben. Maar er broeit duidelijk meer in Europa.

4 belangrijke factoren dragen bij aan de dood van het Europese banksysteem.

# 1. Rentevoeten

Ten eerste is het voor banken bijna onmogelijk om geld te verdienen wanneer de rentevoeten op 0% of zelfs lager liggen. Terwijl de kortetermijnrente al jaren negatief is, daalt de langetermijnrente ook door het obligatieopkoopprogramma van de ECB. Zo dalen de marges en hebben banken het steeds moeilijker om hun buffers terug op te bouwen. Die buffers werden leeggezogen tijdens de financiële crisis.

# 2. Kapitaalvereisten

Terwijl voor de financiële crisis de kapitaalvereisten voor banken te los waren, willen regulatoren nu hun stempel doordrukken door ze te streng te maken. De Basel-IV akkoorden bestraffen daarenboven Europese banken veel harder dan hun Amerikaanse sectorgenoten.

# 3. Boetes

Ten derde lijkt er maar geen einde te komen aan de boetes die de banken krijgen. Het begint er stilaan op de lijken dat banken beboeten een nieuwe vorm is van belastingen. Vooral Europese banken worden hard getroffen in de Verenigde Staten. En banken worden niet meer beboet voor hun aandeel in de fraude, maar naar hetgeen ze kunnen betalen.

# 4. Fintech

Ten slotte hebben de banken ook steeds meer last van de opmars van nieuwe technologieën. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin of allerhande apps die het veel gemakkelijker maken om te bankieren in plaats van het traditionele netwerk.

Deutsche Bank zelf zal niet ten onder gaan

Meestal settelen banken hun boetes aan de helft van de originele boete. Dit zou Deutsche Bank, zij het met moeite, kunnen verteren. Ook zal Merkel de bank niet laten doodgaan. Duitsland kan een (gedeeltelijke) nationalisatie aan en er is geen gevaar tot besmetting naar andere landen.

Maar de bankencrisis in Europa is nog lang niet achter de rug, zelfs niet wanneer Deutsche Bank zich door deze netelige situatie manoeuvreert. De zwakke Europese banksector heeft nog een heel uitdagende periode voor de boeg.

Bron: Telegraph