Het viel aan de edelmetaalprijzen al enkele dagen af te lezen. Slechts geruchten over een ‘mogelijke afbouw’ van het Europese opkoopprogramma deden de goud- en zilverprijs de peilloze diepte insturen.
Afbouw steunaankopen komt ter sprake
Een onofficiële overeenstemming lijkt bereikt om de steunaankopen door de Europese Centrale Bank met stapjes van 10 miljard dollar per maand terug te dringen. Officieel zou het opkoopbeleid van de ECB in maart 2017 eindigen, maar men laat wel de mogelijkheden open voor een eventuele verlenging van de steunaankopen.
Investeerders blijven ondanks deze geruchten gissen naar datgene wat de Centrale Banken werkelijk gaan doen. Het is al langer gebleken dat er een groot verschil is tussen datgene wat Centrale Banken ‘willen doen’ en wat ze uiteindelijk uitvoeren. Zo zien we dit ook bijvoorbeeld bij de Centrale Bank van Amerika, de Federal Reserve, die maand in maand uit de wens uitspreekt om de rente op te trekken, maar echter geen daad bij het woord weet te voegen. Centrale Banken beginnen hiermee zo langzamerhand hun betrouwbaarheid op het spel te zetten.
Online beleggen in fysiek goud en zilver
Volgens Europees econoom Marchel Alexandrovich bij Jefferies International Ltd. in Londen zal de ECB nog minstens zes maanden na maart 2017 blijven doorgaan met het huidige monetaire beleid van het opkopen van staatspapier tegen 80 miljard dollar per maand. Daarna zou de ECB voorzichtig kunnen gaan denken aan ‘tapering’, het maandelijks afbouwen van steunaankopen zoals we dat in de Verenigde Staten hebben waargenomen toen de Federal Reserve in December 2013 startte met het afbouwen van het opkoopbeleid in stappen van 10 miljard dollar per maand waarmee QE3 in de VS eindigde in oktober 2014. Onderstaande afbeelding geeft de omvang aan van het opkoopbeleid dat de ECB sinds begin 2015 voert.
Er zijn enkele factoren waar de ECB haar keuze op baseert inzake de afbouw van de maandelijkse steunaankopen. Eén hele belangrijke factor is de inflatieontwikkeling. De ECB heeft als doelstelling een jaarlijkse inflatie van 2 procent. De voorspelling voor 2018 ligt op 1,6 procent. De ECB sluit een verlenging van het huidige opkoopbeleid niet uit wanneer de inflatie een afbouw niet toelaat.
Herinvesteren opbrengsten verlopen obligaties
Verder opvallend is dat de ECB de opbrengsten van verlopen obligaties zal ‘herinvesteren’, wat erop neer komt dat zelfs als het opkoopbeleid van de ECB volledig is afgebouwd, het ‘stimuleringseffect’ tot en met 2020 zal blijven bestaan, aldus Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank.
Het is opmerkelijk hoe overdreven de goudmarkt reageert op een gerucht waarvan de einddatum eigenlijk al vast stond. Sterker nog, de situatie zou eerder beter dan slechter moeten uitpakken voor de goudprijs daar er wellicht gekozen gaat worden voor een afbouw in plaats van een abrupt einde van het opkoopbeleid.
Daarnaast zullen de effecten van het opkoopbeleid nog jaren na deze ronde van QE aanhouden daar de opbrengsten van verlopen obligaties geherinvesteerd zullen worden. De markt reageert hier op geruchten en een gecreëerd sentiment, en heeft blijkbaar weinig aandacht voor harde fundamenten. Voor de kleine groep geïnformeerde investeerder juist des te beter daar dit gigantische mooie instapmomenten met zich meebrengt.
5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen
- Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
- De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
- De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
- MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
- DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!
Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER