Afgelopen vrijdag verscheen het Amerikaanse banenrapport. We mogen wel zeggen dat dit banenrapport licht tegenviel. Zo steeg het werkloosheidspercentage van 4,9 naar 5,0 procent. Voor de aandeelhouders is er een bedreigende trend gaande waar haast niemand naar kijkt.
Sinds de financiële crisis is er heel wat veranderd binnen de Amerikaanse arbeidssector. Op het moment dat deze crisis uitbrak, kwamen veel Amerikanen zonder werk te zitten. Pas vanaf het jaar 2011 nam de werkgelegenheid weer voorzichtig toe.
Die slechte periode lijkt nu definitief achter ons te liggen. Een werkloosheidspercentage van 5% illustreert dat het grootste gedeelte van de Amerikaanse beroepsbevolking die wil werken voorzien is van arbeid. En daarbij zijn de lonen de afgelopen maanden aanzienlijk toegenomen als gevolg van de krapte die er is ontstaan op de arbeidsmarkt.
Aandeelhouders hebben last van de stijgende loonkosten
Voor de aandeelhouders betekent dit echter allerminst goed nieuws. Zo kunnen we op de bovenstaande grafiek zien dat het gemiddelde uurloon sinds het jaar 2013 flink is opgelopen. Aangezien het feit dat de personeelskosten bij het gemiddelde bedrijf een groot gedeelte van de totale kosten vertegenwoordigen, heeft een stijging van het loon direct invloed op de winst.
Mede hierdoor zijn heel wat Amerikaanse bedrijven in een winstrecessie terecht gekomen. Voor de aandeelhouders betekent dit dat er in de toekomst wellicht minder dividend uitgekeerd gaat worden.
Zo zien we maar weer dat de belangen van de werknemers en de aandeelhouders regelmatig haaks op elkaar staan.