Zowel China alsook de Verenigde Staten hebben voor wat betreft hun papieren valuta dezelfde intenties: het geloof en vertrouwen waarborgen en het belang in deze valuta’s versterken ten gunste van de wereldwijde handelspositie.

China is hierin op de goede weg daar haar valuta onlangs is toegevoegd aan de samenstelling van de SDR, de Special Drawing Right. Ook doet China pogingen om haar stemrecht binnen het IMF te vergroten.

Maar er is nog een vereiste om de munt betrouwbaarder op de wereld te laten overkomen: de nationale goudreserve. Hoewel het niet openlijk wordt erkend als geld, geeft het bezit ervan weldegelijk een duidelijk signaal.

Goud accumulatie

Deelnemers (landen) in dit monetaire spel beschikken over goud ‘voor het geval dat’, en zullen nooit het idee wekken dat goud een rol speelt in het financiële systeem.

Toch beschikt China nog over ‘onvoldoende’ goudreserves om als geschikte deelnemer aan de tafel der grootten te kunnen deelnemen. Er wordt daarbij gekeken hoe de goudreserve zich verhoudt ten opzichte van de omvang van de economie. De Russen bezitten ongeveer een achtste van de hoeveelheid goud dat de Amerikanen bezitten. Daarentegen is de omvang van de Russische economie ook slechts acht maal kleiner dan die van Amerika. Een verhouding die overeenkomt. Zowel voor Rusland als voor Amerika geldt dat de goudreserve voor ongeveer drie procent deel uit maakt van het bbp. Voor Europa ligt dit hoger, op vier procent.

Volgens de officiële cijfers bestaat de Chinese goudvoorraad voor slechts 0,7 procent uit goud ten opzichte van het bbp. China heeft niet enkel nog gigantisch veel goud nodig om op het gewenste niveau te geraken, maar moet daarna ook nog eens goud accumuleren om in overeenstemming te geraken met de enorme groei die het doormaakt.

En hier begint de schoen te wringen. Mocht de goudprijs nu de lucht inschieten, dan is het einde verhaal voor China. Zij zullen nooit meer genoeg kunnen opbrengen om hun goudreserve op het benodigde niveau te krijgen om aan de tafel der invloedrijksten te zitten. Hun stemrecht, invloed en betrouwbaarheid zullen nooit zo krachtig zijn als die van bijvoorbeeld Japan, de Verenigde Staten, Rusland, Europa en Groot-Brittannië.

En daar ga je dan met de op een na grootste economie van de wereld en een berg dollarreserves zonder in staat te zijn invloed uit te oefenen op de bepaling van de toekomstige waarde ervan.

Chinese goud accumulatie

China krijgt dan ook doelbewust de tijd en mogelijkheid om tegen een lage goudkoers de goudvoorraad op orde te brengen. Hiermee is dan ook meteen de prijsmanipulatie van goud verklaard. De grootste economieën dienen op dezelfde trein te zitten waarbij de verhouding van de goudvoorraad en economie met elkaar overeenkomen. Zodra de Chinezen aan boord zijn, kunnen alle remmen los. Het maakt dan niet meer uit tot welke hoogtes de goudprijs dan zal reizen, de verhoudingen zullen voor alle grootste economieën in dezelfde verhoudingen meebewegen.

Er zijn redenen waarom China deze kans gegeven wordt. We hebben in de eerste instantie te maken met de op één na grootste economie van de wereld. Van veel grote economieën is China één van de, zo niet de grootste handelspartner.

Bij een devaluatie van de dollar zullen de Chinezen een gigantische monetaire klap krijgen daar ze beschikken over een enorme dollarreserve. Hiermee zullen de Amerikanen hun eigen ruiten ingooien met de Chinezen als hun grootste handelspartner. En dan hebben we het alleen nog over economische aspecten.

De Amerikanen zullen trachten de dollarstandaard zo lang mogelijk intact te houden en de goudprijs voorlopig zo laag mogelijk te houden om China de kans te geven een ‘hedge’ te bouwen tegen een ‘mogelijk toekomstig devaluerende dollar’ door middel van het accumuleren van goud.

Daarbij is China extreem voorzichtig met het uitbrengen van officiële cijfers daar de goudprijs zich daarop zou kunnen gaan richten naarmate de Chinese goudvoorraad steeds dichter in de buurt komt van de benodigde reserves.

Voor de Chinezen is het te hopen dat het systeem niet zal crashen op het moment dat zij nog over onvoldoende goud beschikken. Tot die tijd zal men geen significante prijsstijging van goud te hoeven verwachten daar de Chinezen in ieders voordeel de kans dient te krijgen om hun goudvoorraad op het juiste niveau te krijgen.

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER