inflatie

Afgelopen week moest het Britse pond opnieuw terrein inleveren. Sinds het moment dat duidelijk werd dat de meerderheid van de Britse bevolking voor een uittreding uit de Europese Unie is, heeft het sterling al meer dan 10% aan waarde verloren. Ook de toekomst ziet er niet bepaald rooskleurig uit.

Als we naar de Britse economie kijken, dan mogen we concluderen dat die nog niet erg last heeft van de negatieve uitkomst van het EU-referendum. Maar, dat is ook wel weer logisch aangezien het feit dat er op dit moment nog geen sprake is van een daadwerkelijke uittreding. Zo kan het Verenigd Koninkrijk nog steeds van alle Europese faciliteiten en voordelen gebruikmaken.

Harde Brexit kent grote gevolgen

Theresa May heeft al meerdere malen laten weten dat er waarschijnlijk een ‘harde Brexit’ zal gaan komen. Het Verenigd Koninkrijk lijkt namelijk bereid te zijn om de dure prijs voor zeggenschap over de migratieproblematiek te willen betalen. Het land wil in de toekomst zelf gaan bepalen wie er het land binnenkomt.

Brussel zal daar harde maatregelen tegenover gaan stellen. Als gevolg hiervan kan er een einde aan het vrije handelsverkeer komen en zullen de prijzen van Britse producten als gevolg van de belastingen flink gaan toenemen. Hierdoor kan de vraag naar Britse producten gaan afnemen, met een dalend pond tot gevolg.

pond

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Credit Suisse, is te zien dat het dalende pond grote invloed gaat hebben op de Britse inflatie. Een eventuele ‘harde Brexit’ zal dus niet zonder gevolgen gaan blijven.