britse beurs

De Britse beurs heeft de afgelopen maanden vriend en vijand verrast. De toonaangevende Britse index, de FTSE 100, wist recent te stijgen naar haar oude hoogtepunten en daardoor is de euforie onder de beleggers flink toegenomen. Heeft de Brexit in het voordeel gewerkt van de Britse beurs?

De meeste mensen vergeten dat de effecten van de Brexit nog niet daadwerkelijk in de koers verwerkt zitten. Op dit moment maakt het Verenigd Koninkrijk nog steeds deel uit van de Europese Unie en de kans is groot dat dit ook de komende maanden zo zal blijven. Pas medio 2017 zullen naar verwachting de eerste onderhandelingen gaan plaatsvinden en dit proces kan vervolgens nog wel even gaan duren.

Britse beurs zorgt niet bij iedereen voor winsten

ftse100

Daarnaast heeft niet iedereen kunnen profiteren van de stijgende Britse beurs. Voor de Britse beleggers, die beleggen in ponden, zijn het inderdaad mooie beursmaanden geweest. Maar, de bovenstaande grafiek, afkomstig van Sky News en Bloomberg, laat zien dat dit voor beleggers die beleggen in dollars een totaal ander verhaal is.

De beleggers die in dollars of euro’s hadden geïnvesteerd in de FTSE 100 kijken nog steeds tegen een verlies aan. Hun investering in euro’s of dollars is namelijk veel minder waard geworden aangezien het pond zoveel aan waarde heeft moeten inleveren.

Het is dus verstandig om de stijging bij de Britse beurs in perspectief te plaatsen.