België heeft niet alleen een probleem met zijn begroting, het zet als enige land ook het handelsverdrag tussen Europa en Canada op de helling. Reden? 2 politieke partijen die niet in de federale regering zitten, gijzelen de goedkeuring van het akkoord.
In België zijn de deelstaten bevoegd voor buitenlandse handel. PS en CdH zitten niet op federaal niveau in de regering maar ze zijn wel aan de macht in het Franstalige landsgedeelte. Deze 2 partijen weigeren als enige in Europa om het verdrag goed te keuren dat Europa al jaren onderhandelt met Canada.
Canadese President Justin Trudeau, die een heel progressief beleid voert, wordt op 27 oktober in Brussel verwacht. Ook deze ontmoeting staat op de helling wanneer de 2e Franstalige partijen de deal blokkeren.
Het handelsverdrag kan Europa miljarden opleveren en kan duizenden jobs creëren. Maar voor een akkoord is een ‘ja’ nodig van alle 28 leden van de Europese Unie. In België moet iedere deelstaat zijn akkoord geven alvorens Minister van Buitenlandse zaken Reynders zijn handtekening kan zetten.
De Waalse partijen zijn vooral bevreesd dat het CETA-akkoord, zoals het wordt genoemd, de deur open zet voor nog meer gelijkaardige akkoorden met de Verenigde Staten en non-EU Groot-Brittannië terwijl ze enkele bedenkingen hebben bij de inhoud ervan.
Zo zei de voorzitter van het Waalse Parlement Andre Antoine: “I have stressed that our disagreement was very justified, especially on commercial practices, agriculture and dispute resolution.”
Vrijdag houdt het Waalse parlement een extra zitting over de onderhandeling. Maar de toon lijkt alvast gezet. Het complexe Belgische politieke systeem kan zelfs in de toekomst de Brexit onderhandelingen op de helling zetten.
Bronnen: EurActiv – NewsMonkey