Eurocrisis ECB

Otmar Issing was de eerste ‘Chief Economist’ van de Europese Centrale Bank en werkte actief mee aan de creatie van de euro. Issing heeft niet bepaald veel lovende woorden meer over voor de huidige monetaire aanpak. Volgens Professor Issing is Europa een kaartenhuis dat op een dag zal instorten.

Volgens Issing was de creatie van de euro vanaf het begin al verkeerd. De euro evolueerde verder in de verkeerde richting, naar een vrije fiscale lunch voor alle leden van de eurozone. Een realistisch scenario acht hij dat Europa zich nu zal verder slepen van crisis naar crisis. Het is moeilijk in te schatten welke crisis de druppel teveel zal zijn, maar hij is zeker dat het ooit zal eindigen.

Het Europese project zal zo goed als zeker opnieuw op de proef worden gesteld tijdens de volgende globale recessie. Maar dan begint men de crisis met meer schulden, hogere werkloosheid en een grotere afkeer om fiscale hervormingen door te voeren.

>> Online beleggen in fysiek goud en zilver <<

De ECB is failliet

De Europese Centrale Bank heeft zich in een bijzonder lastig parket gemanoeuvreerd door tegengestelde rollen te spelen, zegt Issing. Ze willen de banksector controleren, de Troika spelen om landen te redden en het monetaire beleid bepalen. Zo brengt de ECB zijn eigen financiële integriteit in gevaar.

Daarnaast bezit de ECB al meer dan €1.000 miljard obligaties, gekocht aan extreem lage of negatieve rentevoeten. Wanneer de rentevoeten stijgen, zal dit voor gigantische verliezen zorgen op de balans van de centrale bank. Ook koopt de ECB ook steeds meer obligaties van lage kwaliteit zoals bedrijfsobligaties net boven junk status.

Dit maakt een potentiële exit strategie alleen maar moeilijker en de desastreuze gevolgen groter. Dergelijke acties waren in het verleden totaal ondenkbaar, zegt Issing.

Grieks reddingspakket ging vooral naar de banken

Ten slotte verklaart Issing dat de redding van Griekenland in 2010 niet meer of minder was dan een bailout van Duitse en Franse banken. Volgens een Duitse studie zou 95% van dat geld naar de banken zijn gegaan. Het was veel beter geweest wanneer men Griekenland uit de eurozone had laten stappen.