Implosie Europa

Wie dacht dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen ‘the event of the year’ gaat zijn, mist een belangrijk stuk van de wereldgeschiedenis. Er staat namelijk nog iets op het programma dit jaar. Een referendum in Italië kan het einde betekenen van Europa, als blok de grootste economie ter wereld.

Het lijkt nu nog niet erg realistisch, maar een exit van Italië uit de eurozone is niet ondenkbaar. En volgens de Financial Times zit het spel dan pas echt op de wagen in Europa:

An Italian exit from the single currency would trigger the total collapse of the eurozone within a very short period. It would probably lead to the most violent economic shock in history, dwarfing the Lehman Brothers bankruptcy in 2008 and the 1929 Wall Street crash.

Het begon eigenlijk allemaal met een grap.

In 2007 voerde de Italiaanse acteur/comedian Beppe Grillo ‘Vaffanculo Dag’ in (Vaffanculo is zoiets als je middenvinger opsteken in het Italiaans). Op V-dag lieten Grillo en zijn aanhangers hun ongenoegen weten over het politieke systeem in Italië.

Uit ‘Vaffanculo Dag’ ontstond dan de 5-sterren beweging van Beppe Grillo. Deze politieke partij is anti-globalisatie, anti-Europa en anti-establishment. Het is niet links of rechts maar anti.

>> Online beleggen in fysiek goud en zilver <<

Nieuw referendum over Europa

Volgens de laatst peilingen is de 5-sterrenbeweging de grootste politieke partij in Italië. Het won eerder dit jaar ook al belangrijke burgemeestersverkiezingen in Rome en Turijn.

De 5-sterrenbeweging is een populistische partij die terug wil keren naar de Italiaanse Lire. Het wil Europa verlaten zodra ze aan de macht komen. Ze hebben zelfs een referendum belooft over de euro eens het zover is.

Natuurlijk moeten ze dan eerst aan de macht komen. Maar dat kan sneller gaan als je denkt. Eind dit jaar staat er een referendum op het programma. Premier Renzi wil doortastende hervormingen doorvoeren in de Senaat en daar is een goedkeuring via het referendum voor nodig.

Renzi heeft al laten weten af te treden wanneer zijn voorstel wordt afgekeurd. Het referendum dreigt echter een stem te worden over de Italiaanse deelname in Europa. De Italiaanse economie kende amper tot geen groei sinds de intreding in het Europese project in 1999.

Europa krijgt de schuld

Veel mensen geven, net als de 5-sterrenbeweging, Europa de schuld voor de problemen in Italië. Er is dus wel degelijk een kans dat de discipelen van Beppe Grillo aan de macht komen. En dan kan het Europese blok helemaal uit elkaar vallen.

Bron: International Man