(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag in het groen geëindigd waarbij alle fondsen binnen de AEX in de plus sloten. De hoofdgraadmeter sloot 1,1 procent hoger op 453,13 punten, terwijl de AMX 0,6 procent steeg op 669,47 punten.

“In Europa ging vandaag de koopmotor aan en waren de winsten breedgedragen”, aldus beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx. Dit kwam volgens hem vooral door de zwakkere euro ten opzichte van de dollar, die momenteel goed blijft liggen vanwege de toegenomen kans op een renteverhoging door de Federal Reserve. 

Verder blijken veel kwartaalcijfers van grote internationale bedrijven tot nu toe beter dan verwacht. Zo steeg Netflix maandag ruim 20 procent en kwam daar dinsdag alweer zo’n 20 procent bij. Toch vindt Schaaf dat Amerika in het algemeen achterblijft. “Je ziet wel individuele uitschieters maar in het algemeen zie ik weinig ruimte voor Amerika om verder te stijgen omdat de indexen nog zo dicht bij hun all time highs zitten”, aldus de beleggingsspecialist die de Amerikaanse presidentsverkiezingen momenteel als een van de grootste factoren van onzekerheid noemt voor Wall Street.

Vooruitlopend op de komende dagen zal er volgens Schaaf uiteraard veel aandacht zijn voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdagmiddag. De markt gaat er in het algemeen van uit dat de ECB wacht tot december met het aankondigen van nieuwe verruimingsmaatregelen.

Op macro-economisch vlak was er dinsdag vooral aandacht voor inflatiecijfers, uit zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten. De Britse inflatie kwam in september op jaarbasis uit op 1,0 procent en dat was beter dan de 0,9 procent die werd voorzien. Op jaarbasis werd een kerninflatie van 1,5 procent genoteerd. Ook de producentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk liepen in september op, met 1,2 procent. Dit markeerde de sterkste stijging in drie jaar.

In Amerika steeg het prijspeil met 0,3 procent en dit was conform verwachting. De kerninflatie kwam op jaarbasis uit op 2,2 procent. Op maandbasis was sprake van een kerninflatie van 0,1 procent en dat was iets minder sterk dan de 0,2 procent die was voorzien. 

Woensdagochtend verschijnen Chinese groeicijfers over het derde kwartaal. Er wordt een stabiel groeipercentage van 6,7 procent voorzien. Woensdagavond komt de Fed met zijn Beige Book. De verslaglegging van de economische ontwikkelingen in de verschillende districten in Amerika geldt vaak als leidraad bij de aankomende vergadering van de centrale bank.

Olie was dinsdag aanvankelijk duurder maar noteerde rond het Europese slot vrijwel vlak. De november-future voor een vat West Texas Intermediate bewoog aan de Nymex nagenoeg onveranderd nopt onder de 50 dollar. Een december-future Brent werd 0,2 procent goedkoper verhandeld op 51,41 dollar.

De euro/dollar noteerde bij het Europese slot op 1,0996. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1000 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0998 op de borden.

Stijgers en dalers 

Alle hoofdfondsen sloten dinsdag hoger, aangevoerd door biotechfonds Galapagos dat 4,9 procent won nadat het aandeel een koopaanbeveling kreeg van Goldman Sachs. Ook ging het 20 euro omhoog naar 75,00 euro. De analisten wezen met name op de kracht van de pijplijn. 

Gemalto volgde op kleine afstand het spoor van Galapagos met een plus van 2,6 procent. De digitale beveiliger maakte dinsdag een deal met PSA Groep bekend, waarbij Gemalto miljoenen auto’s gaat voorzien van een systeem waardoor de voertuigen met elkaar kunnen communiceren en waarbij onderhoud en ondersteuning op afstand mogelijk zijn.

Financiële waarden zaten dinsdag ook in de kopgroep van de AEX. ABN AMRO won 2,2 procent en ING steeg 1,7 procent.

Altice kon 1,6 procent aan beurswaarde bijschrijven nadat het van Bank of America een initieel Neutraal advies kreeg. De Amerikaanse bank startte ook met het volgen van KPN en gaf het telecombedrijf een koopadvies. Verder verlaagde KBC Securities het koersdoel voor het aandeel KPN met 0,20 euro naar 3,50 euro bij handhaving van de koopaanbeveling. KPN steeg 0,9 procent. 

AkzoNobel en ASML, die woensdagochtend de boeken openen, stegen dinsdag achtereenvolgens 0,1 en 1,1 procent. 

Onder de Midkappers kondigde Vastned de verkoop van vastgoed in Nederland aan voor ruim 65 miljoen euro, in combinatie met de aanschaf van nieuwe winkelpanden in Nederland en Frankrijk voor dik 18 miljoen euro. Het aandeel sloot 2,6 procent in de plus. TomTom en WDO volgden met een stijging van 2,0 procent.

Flow Traders kreeg van Credit Suisse een koersdoelverlaging van 40,00 naar 38,00 euro, waarbij het advies Outperform bleef. Het aandeel sloot 0,3 procent lager.

Ook Philips Lighting was onderhevig aan een waarderingsdynamiek. NIBC startte met het volgen van het aandeel en de verrichtingen van het bedrijf en zette het advies op Neutraal en het koersdoel op 23,00 euro. Het aandeel leverde 1,2 procent in en bevond zich daarmee onder het handjevol fondsen die dinsdag daalden in de AMX.

Onder de kleinere fondsen viel Ordina op met een stijging van het aandeel van 5,8 procent. Van Lanschot steeg 2,8 procent nadat bekend werd dat Rabobank het belang in de bank heeft teruggebracht tot onder de meldingsgrens van tien procent, waarmee Rabobank aan minder regelgevende verplichtingen hoeft te voldoen. 

Tussenstand Wall Street

Ook in New York kleurden de koersborden dinsdag groen. Rond het Europese slot noteerde de breed samengestelde S&P 500 0,7 procent in de plus en stegen de Dow Jones index en de Nasdaq respectievelijk 0,5 en 1,1 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.