(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag rond de klok van elf uur hoger. De AEX index liep 0,4 procent op naar 461,64 punten, terwijl de AMX vlak noteerde en de AScX 0,3 procent inleverde.

Er waren vanochtend twee bepalende macro-economische cijfers, namelijk het vertrouwen van Franse ondernemers dat in oktober onverwacht licht daalde en uit Duitsland het ondernemersvertrouwen, gevat in de Ifo-index, dat in oktober het hoogste punt in twee jaar tijd bereikte. De notering van de index kwam ook hoger uit dan verwacht.

“Dat Duitse cijfer is prima, maar de stijging op de aandelenmarkten schrijf ik vooral toe aan de goede bedrijfsresultaten”, aldus vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer. “De verhoging van de rente door de Federal Reserve lijkt volledig te zijn ingeprijsd. Zoals het er nu naar uitziet lijkt de weg voor de AEX voorlopig even opwaarts”, aldus Van der Schaaf.

In de Verenigde Staten is het dinsdag relatief rustig gesteld met macro-economische data, met alleen de ontwikkelingen van de huizenprijzen in de tien en twintig grootste steden van de Verenigde Staten en het consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 50,88 dollar, terwijl een december-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 51,74 dollar.

De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,0881. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1878 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0885 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX meldde Randstad zich aan het cijferfront met de resultaten over het derde kwartaal. Die waren op vrijwel alle vlakken beter dan verwacht, wat analisten van onder meer KBC Securities beloonden met een hoger koersdoel. De koers van het aandeel reageerde dan ook positief en het fonds ging met een winst van 3,5 procent aan kop in de hoofdgraadmeter.

ABN AMRO bleef onderwerp van gesprek als overnamekandidaat. Julius Baer, DBS Group en LGT Bank overwegen om een bod uit te brengen op de Aziatische private banking-tak van ABN AMRO. Dit schreef Bloomberg dinsdag op basis van bronnen. Het aandeel noteerde dinsdag 0,6 procent hoger.

De winst van de AEX werd dinsdag verder breed gedragen, met een plus van 1,7 procent voor ArcelorMittal en Galapagos met een winst van 1,4 procent. ING Groep was met een min van 0,7 procent de grootste daler.

Bij de Midkapfondsen verhoogde Goldman Sachs het koersdoel voor Philips Lighting fractioneel van 34,00 naar 35,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel klom met 1,9 procent en ging daarmee aan de leiding in de AMX. Winsten waren er verder voor OCI met een plus van 1,5 procent, Aperam dat 1,2 procent aandikte en ASM International met een winst van 1,1 procent.

Onder de verliezers viel Wereldhave op met een min van 3,0 procent. Ook Corbion sen BE Semiconductor Industries stonden onder druk met verliezen van circa een procent.

AScX-component Wessanen boekte in het derde kwartaal van 2016 een hogere omzet en winst en verwacht onverminderd voor het hele jaar een autonome omzetgroei in de bandbreedte van 5 tot 7 procent, maar liet bij de resultaten over het derde kwartaal wel weten naar verwachting aan de bovenkant van deze marge uit te komen. De cijfers bleken volgens NIBC evenwel minder goed dan gehoopt. Het aandeel Wessanen noteerde 4,7 procent lager.

Value8 kondigde aan Annemarie van Gaal en Abel Slippens te willen benoemen tot lid van de raad van commissarissen en Remko Herschel voor te willen dragen als bestuurslid en financieel directeur. Het aandeel noteerde 0,7 procent lager.

Onder de kleinere fondsen deed AMG goede zaken met een plus van 2,7 procent. ForFarmers steeg 1,3 procent, Kiadis 1,8 procent. Verlies was er voor Ordina, dat 1,2 procent prijsgaf.

Lokaal meldde Curetis positieve resultaten in Amerika in een testfase met zijn bloedkweekcartridge Unyvero. Het aandeel noteerde 6,3 procent hoger en was onder de lokaal genoteerde aandelen daarmee de grootste stijger. Kardan verloor 1,4 procent met een redelijke omzet. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.